Web sitesinin görütünlenebildiği akıllı telefon, ipad, notebook gibi cihazlardan ziayret edildiğinde, web sitesi içindeki tüm materyaller ve sunuların ekran genişliğine göre mevcut var olduğu halinden farklı bir şekilde şekillenip, ekrana otomatik olarak entegre edilmesi ile oluşur. Responsive web tasarım genel olarak notebook, tablet, mobil cihazlar dikkate alınması hususuyla 3 farklı şekilde tasarlanmaktadır.
Reponsive web tasarım tarihçesi:
2010 yılında mayıs efsane web tasarımcısı ve geliştiricisi Ethan Marcotte, web tasarımda bir devrim gerçekleştirerek responsive web tasarımın adını koydu. Responsive web design kelimelerinin kısaltılmasından oluşan RWD’yi kendi yazmış olduğu makalede kullandı. 2011 yılında ise bu devrim niteliğinde çalışmalarını anlatan kitabında Responsive web tasarımın teoride ve pratikte nasıl kullanılacağını tüm detaylarıyla açıkladı. Kitabında bahsetmiş olduğu web yazılım ve tasarım dünyasında yeni bir çağın başlangıcı olan responsive tasarım, bu tarihten sonra büyük bir patlama diye nitelendirebileceğimiz yükselişle büyüyerek, gelişimini devam ettirdi. 2012 yılında bu büyük responsive web tasarım devrimi, NET Dergisi tarafından yılın ikinci büyük trendi seçildi. Dünyanın en çok ziyaret edilenweb sitelerinden ilk 200’ün içerisinde yer alan Mashable ise 2013 yılını responsive web tasarım yılı olarak duyurmaktan geri kalmadı.
Responsive web tasarımın faydaları:
Türkiye’de aktif inteernet kullanıcı sayısı, rakamlarla 37 milyonu işaret etmektedir. Kullanıcıların mobil cihazlar üzerinden internete bağlanma ve web sitelerin, ziyaret etme oranı ise %43-48 arasındadır. Bu oranları baz aldığımızda responsive tasarımın ne kadar faydalı olduğunun sağlamasını yapmış oluruz. Peki Responsive web tasarım sahibi bir site ile responsive özelliklere sahip olmayan bir web sitesi arasındaki fark detayları nasıl anlaşılır?
Responsive web sitesi, mobil cihazlardan ziyaret edildiğinde okunaklı, pratik, kullanımı tüm ziyaretçi kitlesine hitap edebilecek kadar basit, efektif ve zaman tasarrufu sağlayan araç olduğunu tamamıyla gösterir niteliktedir. Çünkü responsive olmayan bir web sitesi mobil (akıllı) telefon ya da ipad aracılığıyla ziyaret edildiğinde kullanım zorluğu an itibarıyla farkedilmekte, linkleri ya da web sitesi içerisinde bulunan diğer içerileri aramak için zaman kaybedilmekte, ekranı büyütme eylemine karşın istenilen bilgiye ulaşılmamaktadır. Günümüzde konu başlangıcında bahsettiğimiz üzere artık internet kullanıcıları da bu uygulamanın farkına varmış, mobil uyumlu olmayan web sitelerinde gezinti süreçlerini kısıtlamaya götürmüş ve responsive web sitelerini ziyaret etmeyi tercih etmişlerdir.
Arama motorları da responsive web tasarıma sahip web sitelerini zirveye doğru büyük bir özenle desteklemektedir. Google 2015 yılında yapmış olduğu resmi açıklamalarda, arama motoru optimizasyonu için web sitesinin responsive dizayna sahip olması durumunda öncelik kazanacağını duyurdu. Bir web sitesinin arama motorlarında kendi alan adı ve ilaveten m.siteismi.com gibi farklı subdomain altında bir mobil versiyonunun konuşlandırılması yerine, yeni bir url ile web sitesinin responsive yapıya kavuşturulması daha uygun ve fayda sağlayıcı oluyor. Responsive web tasarımın faydalarına maddeler halinde şu detaylarıda ilave edebiliriz;
Kolay kullanım özellikleri sayesinde, ziyaretçilerin tercih sebebi..
Akıllı telefon, ipad vb cihazların kendi komutlarına uygun normlarda yapılandırılmış, daha anlaşılabilir, daha kontrollü yönetim ve ziyaret.
Web sitesinin sabit bakım maliyetleri bakımından oldukça ekonomik.
Birden fazla web sitesi oluşturularak yapılacak düzenlemelerden kurtularak, tek domain ve hosting üzerinden yol alabilme kolaylığı.