Sigara Dumanı Zararları Nelerdir

Bu yazımızda sigara dumanının etkisini ve sigara dumanının etkilerini sizlerle paylaştık.

Sigara Dumanı Zararları Nelerdir
20110

Tütün dumanı yada sigara dumanı, katı parçacıklardan ve gazlardan oluşmaktadır. Tütün dumanında 7.000’den fazla farklı kimyasal maddeyi içinde bulundurmaktadır. Hayvanlarda, insanlarda veya her ikisinde de kansere neden olduğu bilinen bu kimyasalların sayısının 70 civarında olduğu bilinmektedir.
Sigara dumanını oluşturan kimyasallar; katı parçacıklar tütün dumanının yaklaşık yüzde 10’unu oluşturur ve “katran” ve nikotin maddelerini içermektedir.  Gazlar veya buharlar, tütün dumanının yaklaşık yüzde 90’ını oluşturmaktadır. Sigara dumanınin içinde, bulunan ana gaz karbon monoksittir. Diğerleri arasında formaldehit, akrolein, amonyak, nitrojen oksitler, piridin, hidrojen siyanür, vinil klorür, N-nitrosodimetilamin ve akrilonitril gibi maddelerde bulunmaktadır. Bunlardan formaldehit, N-nitrosodimetilamin ve vinil klorür bilinen kanserojen maddelerindendir. Akrilonitrilin hayvanlarda kansere neden olduğu bazı çalışmalarlarda kanıtlanmıştır.
 

Sigara dumanına maruz kalmanın zararları

 
Sigara içmek hastalığa ve sakatlığa yol açar ve vücudun hemen her organına zarar vermektedir. Sigara dumanına maruz kalan, 16 milyondan fazla insan sigaranın neden olduğu hastalıklarla savaşmaktadır. Sigara nedeniyle ölen her kişinin yanı sıra  en az 30 kişi sigaraya bağlı ciddi bir hastalıkla yaşamaktadır. Sigara dumanı kansere, kalp hastalığına, felce, akciğer hastalıklarına, diyabete ve amfizem ve kronik bronşit içeren kronik obstrüktif akciğer hastalığına (KOAH) neden olmaktadır. Sigara dumanı solumak ayrıca tüberküloz, bazı göz hastalıkları ve romatoid artrit dahil olmak üzere bağışıklık sistemi sorunları riskini artırmaktadır.
Sigara dumanından etkilenenler genellikle, pasif içiciliğe maruz kalan bireylerdi. Her yıl sigara içmeyen yetişkinlerde yaklaşık 41.000 ölüme bebeklerde ise bu oran 400'e kadar çıkmaktadır. Pasif içicilik yetişkinlerde felç, akciğer kanseri ve koroner kalp hastalığına neden olabilmektedir. Pasif sigara dumanına maruz kalan çocuklarda, ani ölüm sendromu, akut solunum yolu enfeksiyonları, orta kulak hastalığı, şiddetli astım, solunum semptomları ve yavaş akciğer büyümesi için yüksek riskler oluşturmaktadır.
 

Sigara Dumanıdan Bulaşan Hastalıklar

 
Sigara dumanına maruz kalanlar, sigara içenlerin yanı sıra sigara içmeyenlere göre kalp hastalığı, felç ve akciğer kanserine yakalanma oranı daha yüksektir.
 

Pasif İçicilik

 
Pasif içicilik; başkalarının içtikleri veya yanan tütün ürününden sigara, puro, pipo, nargile, elektronik sigara gibi kaynaklardan dumanın solunmasıdır.
Tütün dumanına madur kalanların sağlığı büyük tehlike altındadır. Dünyada her yıl birçok insanın ölümünün sebebi sigaradır. Başkalarının tükettiği tütünün dumanına maruz kalmaktan kaynaklanan ölümler, trafik kazaları ve  yaralnma sonucuna  bağlı ölümlerden çok daha fazladır.
Tütün dumanında formaldehit, siyanür, amonyak, karbon monoksit, naftalin, kadmiyum (pil asidi)  gibi 4000'den fazla kimyasal madde içermektedir. Bunlardan en az 250'sinin zararlı olduğu ve 50'den fazlasının da kansere neden olduğu tespit edilmistir. Bu kimyasal maddeler tütün dumanının içinde oldukça fazla miktarda bulunmaktadır.
Tütün dumanına maruz kalmak, kanser, amfizem ve kalp krizleri gibi birçok öldürücü hastalığı tetiklemektedir.
Çocuklar tütün dumanının zararlı etkilerine karşı çok daha hassas yapıya sahiptirler.
Tütün dumanının zararları, maruz kalma süresi uzadıkça nefes darlığı problemleri ortaya çıkmaktadır.
 

Pasif İçiciliğin Zararları Nelerdir?

 
 
Pasif içiciliğin birçok zararı bulunmaktadır. Özellikle hamileler, çocuklar, bebekler ve hasta insanlar daha fazla zarar görmektedir. Pasif içiciliğin insanlara verdiği zarar göz ardı edilemeyecek kadar yüksek orandadır. Çok fazla tütün ürünlerine maruz kalmak geri dönülemeyecek hastalıkları ve tehlikeleri yanında sürüklemektedir. Bu zararlar aşağıdaki gibidir:
 
 
Pasif içici kişilerin hastalığa yakalanma riski yüksektir.
Akciğer kanserine neden olabilir.
Kalp krizine neden olmaktadır.
Hamile bireylerin pasif konumda olması bebek sağlığı açısından çok tehlikelidir.
 
Yorumlar
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir.