Duruş Bozuklukları Nasıl Düzeltilir?

Postural disfonksiyon olarak geçen duruş bozukluğu, omurganın doğal olmayan pozisyonunda, kıvrımların vurgulanmış olduğu ve bunun sonucunda da eklemlerin, kasların ve omurların stresli pozisyonlarda bulunmasına neden olarak ağrı yapması olarak tanımlanmaktadır.

Duruş Bozuklukları Nasıl Düzeltilir?
25967

Bu doku üzerindeki baskı, uzun süreli olarak uygun olmayan duruşun bir sonucudur. Duruş bozukluğu ile ilgili ağrıların meydana gelmesi çok sık yaşanmasından dolayı hemen hemen pek çok kişinin bu konuyla ilgili şikayeti bulunmaktadır. Bel ağrısı, omuz ağrısı ve eklem ağrısı duruş bozukluğu sonucunda ortaya çıkan en yaygın şikayetlerden birisidir. Yapılan araştırmalar da, postural dengesizliğin boyun, omuz ve kol ağrına da neden olduğu tespit edilmiştir. Duruş bozukluğunun düzeltilmesi için ilk aşamada kişinin oturma, ayakta durma ya da uyuma şeklinin değiştirmesiyle başlamaktır. Kişi günlük alışkanlıklarının farkında olup ona göre hareket etmesi gerekmektedir. Ayrıca duruş ve denge için faydalı olabilecek pek çok egzersiz ve germe rutini arasında bulunmaktadır. Bu sebeple de duruş bozukluğunu düzeltebilmek açısından uygun olan egzersiz rutininin düzenli yapılması ve takip edilmesi çok önemlidir.
 

Duruş Bozukluğuna İyi Gelen Egzersizler Nelerdir?

 
Cat Cow: Bu egzersiz, omurgayı esnetmek için oldukça faydalı egzersizler arasında yer almaktadır. Bununla birlikte kan dolaşımının hızlanmasını sağlayarak, omuz, gövde ve boyuncaki gerginliğin önüne geçmeye ve gidermeye yardımcı olmaktadır. Cat cow egzersizine başlamak için bi mat üzerine dört ayak pozisyonuna geçiniz. Daha sonrası başı kaldırmak için nefes alın daha sonra karın yere indirilip ve omurga uzatılmaya başlanır. Omurganın yukarı doğru bükülmesiyle birlikte nefes verilir ve çene göğse doğru çekilir. Hareket bir dakika boyunca devam edilir. Ve kişiye göre 3 set 8 kere tekrarlanır.
 
 
High Plank: High plank egzersizi, omuzların, kalça kaslarının ve hamstringlerin güçlenmesine ve vücuttaki ağrıların ve sertliğin giderilmesi açısınından oldukça faydalı bir egzersizdir. Ayrıca high plank egzersizinde duruş için önemli olan sırttaki güç ve denge gelişimine destek vermektedir. Harekete başlamak için bir mat üzerinde dört ayak pozisyonuna gelin. Daha sonrasında iki bacakta düz olacak bir şekilde geriye doğru uzatarak, parmak uçlarınızda durmaya çalışın. Daha sonra kalça  kaldırılır ve sırt düzleştirilir. Yüz yere dönük olacak bir şekilde yere bakılmak bu duruşta çok önemlidir. Bu esnada omuzların geride ve göğsün açık olduğundan emin olmanız gerekmektedir. Bu pozisyondayken yaklaşık 1 dakika kadar bekleyiniz. Hareket 3 ya da 4 set şeklinde gerçekleştirilebilir.
 
 
Kobra Pozu: Kobra pozu, sırt, bel ve omuzların güçlenmesi ve böylece duruşun düzelmesi açısından yardımcı harektelerden bir tanesidir. Kobra egzersizi için bir mata yüz üstü uzanın. İki el mat üzerinde sabit durması gerekmektedir sonra yerden destek alınız. Kalçalar ve bacaklar sabit olacak şekilde durur, üst beden yavaş bir şekilde yukarıya doğru kaldırılır. Tam karşıyı görecek şekilde baş sabitlenerek 30 saniye boyunca beklenmelidir. 30 saniye beklemenin sonunda başlangıç pozisyonuna geri dönülüp hareket tekrar edilmelidir.
 
 

Duruş Bozukluğu İçin Korse Kullanılır Mı

 
Dik duruş korsesi, omurga eğriliklerinin düzelmesine destek olabilmek açısından duruş bozukluğunun giderilmesine yardımcı olmaktadır. Duruş bozukluğu ergenlik döneminde meydana gelmeye başlamaktadır ve yaşla birlikte kötüleşerek ilerlemeye devam etmesiyle birlikte ağrıyave kamburluğa neden olmaktadır. Kürek kemiklerinin yanlara doğru açılması ve sırtın kavisli bir görünüm alması sonucunda kamburluk ortaya çıkmaktadır.
 
 
Zamanla, kambur duruşun bir sonucu olarak omuzlar yuvarlak bir şekilde öne doğru gelmektedir. Kamburluğun derecesi artmasıyla birlikte tedavisi de zor bir halle gelir. Dik durmaya yardımcı olan bu korse çeşidi, düşük dereceli kamburların iyileşmesine de yardımcı olmaktadır. Kamburluk ilerlemeden kişi uzman doktordan randevu alarak tedavi yöntemine biran önce başlamalıdır.
Yorumlar
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir.