Asansör yatay, dikey olarak yük ve insan taşıyan, günümüzün en çok kullanılan ihtiyaçlarından biridir. Gelişen teknolojiyle birlikte asansörler değişik modellerde üretilmektedir. Yüksek ve modern binaların yapılmasıyla birlikte asansörlere olan ilgiyi de arttırmıştır. İnsanların veya yüklerin en yüksekten en aşağıya kadar erişmesini sağlar. Asansörler çelik, krom/nikel gibi dayanıklı malzemelerden yapılmaktadır. Mekanik, elektrikli, hidrolikle çalışan çeşitleri vardır. Otomatik asansörler günümüzde en çok kullanılan asansördür. Düğmeye bastıktan sonra kapı otomatik olarak kapanır ve asansör kendi kendine hareket eder, durmak istenen kata geldiğinde ise yavaşlamaya başlar ve durur.
Asansör kuyusu içinde karşı ağırlık, kabin, silindir piston sistemi, tamponlar ve askı tertibatı bulunmaktadır. Asansörlerde bulunan güvenlik tertibatı aşağıya doğru aşırı hız sonucu askı tertibatının koptuğu anlarda devreye giren mekanik bir tertibattır. Dörtten fazla olan giriş katından başlayarak, bodrum kata inmek amacıyla tüm katlarda çalışmaktadır. Asansör kuyuları hızı ve kabin boyutları baz alınarak tasarlanmış ve kabinle karşı ağırlığın düşey doğrultusu içinde hareket eden, etrafı ise yanmaya karşı dirençli duvarlarla çevrilmiş bir boşluktur.
Asansörler günlük yaşam içinde birçok alanda kullanılmaktadır. Alışveriş merkezleri, iş merkezleri, okullar, spor salonları, plazalar, konutlar…vb yerlerde çok sık tercih edilmektedir. Göçlerle birlikte artan nüfus artışı, konut ve istihdamın artmasıyla birlikte asansörlere her alanda ihtiyaç duyulmuştur. Asansörlerin birden fazla çeşitleri vardır. Yük asansörleri, yemek asansörleri, engelli asansörleri, şahıs asansörleri…vb. İş yerlerinde en çok kullanılan asansör çeşitleri yük asansörleri, yemek asansörleri ve şahıs asansörleridir. Birden fazla katlara sahip olan plazalarda ve iş yerlerinde bu asansörlerin olması hem insanların sağlıklı ve emniyetli bir şekilde günlük işlerini yapmaları için bulundurulması zorunludur.
İş yerlerinde kullanılan yük asansörleri özellikle endüstri, yapı-inşaat ve lojistik sektöründe tercih edilmektedir. Alışveriş merkezlerinde re giysi, eşya…vb. tekstil ürünlerini taşımada kullanılır. İnsan vücudunun kaldıramayacağı ağırlıktaki yükleri istenilen yere taşınmasını sağlayan bu asansörler hem çalışanlara kolaylık sağlamaktadır. Fonksiyonel ve ergonomik kullanıma sahip olduğu için işlerin güvenli ve hızlı bir şekilde bitirilmesini sağlar. Yük asansörlerinin etrafı emniyetli kullanım sağlaması açısından korkuluklarla çevrilmiştir. Aynı zamanda herhangi bir canlıyı algılayıp uyaran bir sisteme sahiptir. Hidrolik asansörlerde özellikle sanayi ve endüstri sektöründe kullanılan asansör çeşididir.
İş yerlerinde sıkça kullanılan diğer bir asansör ise yemek asansörleridir. Bu asansörler birden fazla çalışanı bulunan fabrikalarda, restoranlarda tercih edilmektedir. Birden fazla kişiye aynı anda yemek servisi yapılmasını sağlar. Bunun yanı sıra restoranlarda birden fazla menünün masaya kısa sürede, pratik bir şekilde ulaşmasını sağlar. Hidrolik ve yük asansörleri diğer asansörlere göre yıpranmaya müsait olduğu için bakım ve onarım işlerinin çok sık yapıldığı asansörlerdir. Bu asansörlerin ayda bir kere periyodik olarak bakımının yapılması gerekmektedir. Aksi halde bakımı yapılmayan bu tip asansörler ağır yükler taşıdığı ve çok fazla kullanıldığı için bozulma ihtimali yüksek olan asansörlerdir. Dayanıklı malzemelerden yapıldığı için her tür tahribata karşı dayanıklıdır. Bakımı düzenli olarak yapıldığı sürece uzun yıllar kullanılabilir ürünlerdir.
İş yerlerinde asansör bozulursa eğer bunun bakım ve onarımı o iş yerinin sahipleri tarafından maliyeti karşılanmaktadır. Çalışanlarınızı güvence içinde sağlıklı bir şekilde çalıştırmak ve işlerinizideki verimliliği her geçen gün arttırmak istiyorsanız mutlaka işyerinizin alanına, mimari yapısına ve çalışma koşullarınıza uygun olarak kaliteli malzemeden üretilmiş asansör yaptırmalısınız.