Eski Türk toplumlarında önemli bir kişi öldüğünde, o kişinin ceseti bir çadıra konur ardından akrabaları tarafından kesilen kurbanlarda çadırın önüne getirilir ve atlarla çadırın etrafında yedi defa dönülürdü. Cesedin gömülmesi içinse uğurlu bir gün beklenirdi, kişinin ceseti gömüldükten sonra da mezarın etrafında bir kez daha yedi tur atılırdı. Mezarın başına ise o kişinin kahramanlığına istinaden balbal denilen taşlar dikilirdi. Yüzyıllar önce bile bu denli kıymetli ve özenli işlenen törenler ve hediye kültürümüz mevcutken, bu geleneği bugün kat be kat öteye taşımamak mümkün olur mu dersiniz? Elbette olmuyor, özellikle erkek çocukları ve erkek çocuklarının aileleri için son derece kutsal bir gün vardır ki o da kuşkusuz sünnet törenleridir. Sünnet törenlerinin vazgeçilmez dekoru ise sünnet tahtı olmaktadır.
Sünnet törenleri özellikle erkek çocuk sahibi olan aileler tarafından heyecanla karşılanan günlerden biridir ki o günün kusursuz ve gösterişli geçmesi için hummalı bir çalışma sürdürürler. Bu çalışmaların neticesi kuşkusuz organizasyon firmalarından geçmektedir. Sünnet organizasyonlarında gördüğümüz mehter takımı ya da sünnet tahtı özellikle rağbet gören detaylardan biridir. İki çocuğun rahatça oturabileceği genişlikte hazırlanan sünnet tahtı çocuklara adeta kendilerini bir kral gibi hissettirir ve bir nevi olası korkusunu yenmesine de yardımcı olur. Sünnet tahtı aynı zamanda aileler için bir gurur oluşturmaktadır. Organizasyonun bir parçası da hangi anne baba, çocuğunu bir taht üzerinde gördüğünde duygulanmaz ki?
Sünnetler, erkek çocuğunun erkekliğe ilk adımı sayılsa da sünnet tahtı üzerine oturan çocuk belki de kral olamaya doğru giden ilk adımı atıyordur, bilinmez.