NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise, Salı günü içinde yaptığı açıklamada müttefiklerin bugün tahliyeler için ek uçakları Kabil'e gönderdiğini ve Taliban'ın Afganistan'dan ayrılmak isteyen herkese izin vermesi gerektiğini söyledi.
"Afganistan'da sonsuza kadar kalmayı zaten hiçbir zaman planlamamıştık" diyen Stoltenberg, "Son birkaç haftadır gördüğümüz askeri ve siyasi çöküşü öngörmemiştik." diye konuştu.
TÜRKİYE'YE TEŞEKKÜR
NATO Genel Sekreteri, "Kabil'de önceliğimiz tahliyelerin başarılı bir şekilde tamamlanması. Afganistan'da durum son derece üzücü ve endişe verici. Özellikle Türkiye, İngiltere ve ABD'ye teşekkür ediyorum." diye konuştu.
BM: BİNLERCE AFGAN'IN GÜVENLİĞİNDEN ENDİŞELİYİZ
Birleşmiş Milletler (BM), Afganistan'da insan hakları konusunda çalışmış binlerce Afgan'ın güvenliğinden endişe duyulduğunu bildirdi.
BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR) Sözcüsü Rupert Colville, Taliban'ın son bir ayda Afganistan'da vilayet merkezlerinde ve 15 Ağustos'ta da başkent Kabil'de kontrolü sağlamasının ardından, ülkenin başlıca kentlerinde uzun süreli çatışma ve yıkımın olmamasından, kan akıtılmamasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Sözcü Colville, halkın geçmişteki kötü anıların derin etkisinden dolayı korku içinde olmasının anlaşılabilir bir durum olduğunu vurguladı.
Taliban sözcülerinin önceki hükümet için çalışanlara af sözü de dahil olmak üzere son günlerde bir dizi açıklama yaptığını anımsatan Colville, şöyle konuştu:
"Ayrıca kapsayıcı olma sözü verdiler. Kadının çalışabileceğini, kızların okula gidebileceğini söylediler. Bu tür vaatlerin yerine getirilmesi gerekecek ve yine anlaşılır bir şekilde, geçmişte yaşananlar göz önüne alındığında bu beyanlar şimdilik biraz şüpheyle karşılandı. Yine de verilen sözlerin tutulup tutulmadığı ve yerine getirilip getirilmediği yakından incelenecek."
Ülkedeki insan hakları çalışanlarının durumuna da değinen Colville, "Ülke genelinde insan haklarını geliştirmek için çalışan ve milyonlarca insanın yaşamını iyileştirmeye yardımcı olan binlerce Afgan'ın güvenliği konusunda özellikle endişeliyiz." dedi.
Colville, uluslararası topluma, yakın risk altında olabilecek kişilere mümkün olan tüm desteği verme çağrısında bulunurken, Taliban'a da sadece sözleriyle değil eylemleriyle endişeleri giderme çağrısı yaptı.
AFGANİSTAN'DA 3 BİN 700 BM ÇALIŞANI VAR
Öte yandan, BM Cenevre Ofisi sözcülerinden Rheal Leblanc, Afganistan'da BM'nin 700 uluslararası çalışanı olduğunu, bunların 300'ünün halen ülkede bulunduğunu, 400'ünün de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle uzaktan çalıştığını bildirdi.
Sözcü Leblanc, ülkede 3 bin civarında da yerel BM çalışanı bulunduğunu ve kendilerine minnettar olduklarını sözlerine ekledi.