Romatoid artrit
Günümüzde sıkça duyduğumuz 40 yaşının üzerindeki 10 kişiden 3 ünde görülen bir diğer adıyla eklem romatizması olarak bilinen eklemdeki iltihabı yangıyı ifade eden romatoid artrit yaşam kalitemizi ve sağlığımızı ciddi anlamda olumsuz yönde etkilemektedir. Romatoid artrit burkulma,rüptür,ödem gibi akut dönemde geçmeyecek klinik olarak kronik seyreden bir eklem hastalığıdır. Özellikle kan dolaşımının az olduğu ve hareket kısıtlılığının günlük yaşam aktivitelerine göre daha minör olduğu durumlarda yangılanma şeklinde ağrı artarak alevlenir ve eklem yerlerinde şişme meydana gelir. ayak bileği el bileği gibi hareketli oynar eklem yerleri romatoid artritin en sık görüldüğü yerlerdir. Romatoid artrit tanısı konulmuş kişilerde ağrı,şişlik,ödem,renk değişimi,fonksiyon kaybı gibi temel bulgular görülür.
Kimlerde Daha Sık Rastlanır?
Erkeklere göre kadınlarda 3 kat daha sık görülür. En erken 20 ile 35 yaş arası bireylerde de günümüzde sıkça görülmeye başlanmıştır.
Romatoid Artrit Nedeni ve Sebebi Nedir?
Romatoid artrit vücudun kendini savunma sisteminin içerisindeki bağışıklık sisteminin çöküşündeki protein yapısı bozulduğu zaman kendi yapısı tanıyamaz bir hale gelir. İmmün sistem içerisindeki proteini yabancı ve zararlı mikroorganizma olarak gördüğü için vücudunu korumaya yönelik savunma sistemi oluşturur. Eklem yerlerinde iltihap toplanmaya başlar. İltihap döneminde sinovyum hassaslaşır ve kalınlaşır. toplanan iltihaptan dolayı yangılı ve ağrılı bir durum kendi içerisinde oluşmaya başlar. vücudun çevresindeki myofasial yapılar zayıflamaya başlar. Buna bağlı olarak osteoporoza eğilim göstererek kişide kemik bozuklukları görülür. Yapılan araştırmalara göre günümüzde devam etmekle birlikte hastalığın epistemolojisi hala tam olarak bilinmemektedir. Bu neden hastalığın erken tanı ve tedavisi kişinin ilerleyen yaşamı için büyük önem taşır.
Romatoid Artrit babadan veya anneden direk çocuğa geçen bir hastalık değildir. Genetik olarak yatkınlık hali geçiş gösterebilir. Romatoid artrit bulunan bir çok vakada HLA-RD4 ismi verilen genetik bir faktör olduğu yapılan araştırmalara göre seyir halinde izlenmiştir. Romatoid artrit bulaşıcı bir hastalık değildir. kan,temas,cinsel birliktelik gibi yollar ile karşı tarafa bulaşmaz.Bulunduğunuz ortamdaki farklı bir mikrop yada partikülün fazlalığı ile zayıflamış immün sistem
içerisine girerek kişinin bağışıklığı bozduğu düşünülmektedir. Ama hala tam olarak kanıtlanmış tıbbi bir bilgi yoktur. Romatoid artrit eklemlerde simetrik olarak görülmekle birlikte tek el yada ayak bileği değil çift el bileği çift diz çift ayak bileği gibi simetrik olarak seyir gösterir. Tanı koyarken en sık dikkat edilen muayene bulgularından birisidir.
Romatoid Artritin Tanısı için Yapılan Testler
Tıbbi Anamnez
Fizik Muayene
Laboratuvar Testleri(Cpr)
Radyografiler
Eklem sıvısı ve Patolojik örnekler
Romatoid Artritin En Sık Etkilendiği Eklem Dışı Yerleri
Gözyaşı Kanalları
Tükürük salgı bezleri
Kalp ve Akciğerler
Böbrekler
Romatoid Artritin Belirleyici Özellikleri
Simetrik tutulum (her iki diz her iki ayak bileği)
Küçük eklem yerleri el bileği iltihabı ayak bilegi iltihabı
Yorgunluk
Halsizlik
Nadiren Görülsede Ateş
Gece Yatarken Eklem yerlerinde Ödem
Sabah Uyandığında tutukluluk ve Huzursuzluk
Romatoid Artrit Tedavisindeki Güncel Yaklaşımlar
Günlük yaşam aktivitelerini makro seviyeye ulaştırmak
Kişinin ağrısını ve ödemini en aza indirgemek
Eklem hasarını minimal seviyeye indirerek kişinin vücut Propriosepsiyonu korumak
Kişinin kendini iyi hissetmesini sağlayarak psikolojik olarak destek vermek
Non Steroid veya Steroid ilaçlar
Cerrahisel Yaklaşımlar
Sağlıklı beslenme
Egzersiz ve fizik tedavi modaliteleri
İlaçlar
Romatoid Artritin seyrine göre kişiye steroid veya Anti inflamatuvar ilaçlar verilebilir. kişinin ağrısını azaltarak yaşam kalitesini bir nebze de olsa arttırır.
Antiromatizmal ilaçlar
Biyolojik ilaç veya enjeksiyonlar