Postcovit Sendromu Nedir?

İlk olarak Çin’in Wuhan bölgesinde, 2019 yılı Aralık ayının başında görülüp, bu bölgedeki yetkililer tarafından tanımlanan koronavirüsü adıyla da bilinen yeni coronavirus solunum yolu enfeksiyonuna neden olan ve insandan insana geçebilen bulaşıcı bir virüs olduğunu tüm dünya bilmektedir.

Postcovit Sendromu Nedir?
14295

Bu virüse yakalanıp atlatan insanlarda uzmanlar tarafından, bazı kalıcı etkiler bıraktığına dair bazı araştırmalar yapılmıştır.Bu sendromun fiziksel ve psikolojik olarak 26’ya yakın semptomu bulunmaktadır. Koronavirüsü çok ağır geçirdiyseniz, 50 yaş üstündeyseniz ya da kronik bir hastalığınız varsa post covid sendromuna yakalanma riskiniz yüksektir.Post Covid sendromunda en sık gözlenen şikayetler; yorgunluk, nefes darlığı, öksürük, kas ve iskelet ağrıları, dikkat eksikliği, hafıza sorunları, konsantrasyon sorunları, uyku sorunları, anksiyete, depresyon, baş ağrısı, ateş ve çarpıntıdır.

 

Postcovit Sendromu Nedir?

 

Hastalarda ayrıca gözlerde görme bozukluğu, önceden olmayan saç dökülmesi ve  ciltte tahrişler sıklıkla görülmektedir. Bazı hastalarda bu durum akciğerde solunum yetmezliğine, şiddetli geçmeyen öksürük, kalp ritim bozuklukları gibi ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Bir çok çalışmada Covid-19'un akciğerler, kalp, böbrekler, beyin ve vasküler sistem başta olmak üzere birçok organda kalıcı olabilecek hasarlara yol açtığını düşündüren araştırmalara rastlanmıştır. Virüs hastalıkları sinsi sinsi ilerlemektedir. Hastalığa yakalananlar, kimi zaman enfeksiyonu atlattıktan uzun süre sonra da bazı ağrılardan yakınmaktadırlar. Özellikle zatürre ile birlikte yaşanan hastalıkta  prensip olarak iyileşme süresinin uzadığı gözlemleniyor. COVİD-19 da bu bağlamda yakanalıp atlattım olarak değerlendirilmemelidir. En yakın sağlık kuruluşuna giderek gerekli tetkikler yapılmalıdır. Akciğerlere dikkatlice bakılmalıdır.

Akciğerin yanı sıra, böbrek, kalp, karaciğer veya beyin gibi diğer birçok organda ortaya bazı sorunlar çıkabilmetedir. Bununla bağlantılı olarak COVİD-19 hastalığının gözlenen uzun süreli etkileri de farklı semptomları kapsadığı için hasta uzman hekime şikayetlerinin hepsini anlatması gerekmektedir.

 

Hafif Seyreden Covit-19 Hastalıklarının Uzun Süreli Etkileri Olduğunu Biliyor Muydunuz?

Hastalığa yaklanıp geçtikten sonra tedbirleri elden bırakmamak gerekiyor. Hastalığın hafif seyrettiği hastalar açısından da sorun oluşturuyor olabilceğini unutmayınız. Birçok hasta da farklı semptomlar ortaya çıkaabilmektedir. Kimi hastalar sonradan ortaya çıkan hafıza bozukluklarından şikayetçiyken  başka hastalarda korona enfeksiyonunun tipik bir semptomu olan tat ve koku duyusunun kaybı da hastalık atlatıldıktan sonra da uzun süre devam ettiğine dair bulgulara rastlanmıştır. En sık rastlanılan semptomlarından biri de covit geçiren kişilerin aşırı yorgunluk ve bel-sırt ağrıları.

 

Postcovit Sendromu Nedir?

 

Nefes Darlığından Baş Dönmesine Kadar Birçok Hastalık Postcovitin Habercisi Olabilir

Hastalığa yakalananların yaklaşık yüzde 80’lik bölümü ya enfeksiyonun hiçbir etkisini hissedemiyor veya hissettikleri etkiler çok az oluyor. Hastalığın hafif seyrettiği vakalarda koronavirüs enfeksiyonu iki-üç hafta kadar devam etmektedir. Ağır seyirli vakalarda ise akut hastalık dönemi iki kat daha uzun süre devam edebilmektedir. Yoğun bakım tedavisi ören hastalar da ise durum biraz daha ağır. Kimi hastalarda, hastalık bittikten sonra sürekli yorgunluktan, darlığına, ani kusma, ishal vakalarına veya şiddetli baş dönmelerine kadar farklı semptomlar ortaya çıkabiliyor.

 

Postcovit Sendromu Nedir?

 

Post COVID Sendromunda Takip ve Tedavi Yöntemi Nasıl Olmalıdır?

 

Post Covid sendromu ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getirmektedir. Hastalar evde takip edildiyse izolasyon sürecini tamamladıktan hemen sonra mutlaka doktor muayenelerini olarak  gerekli tetkiklerin yapılması gerekmektedir. Hastalık sonrası yakınmaları olmayan kişilerde  de doktor muayenesine gidip, akciğer filmi, elektrokardiyogram ve kan tetkikleri yaptırması gerekmektedir. Yakınmaları devam eden veya başka yakınması olan hastalarda doktor önerisi doğrultusunda daha detaylı tetkiklerin yapılması gerekebilir. Hastanede yatarak tedavi gören kişilerin taburculuk sonrası takip ve tedavilerini aksatmamaları çok önemlidir.

 

Yorumlar
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir.