Plaket çeşitlerine bakılırsa birçok farklı plaket vardır. Bunlar kullanıldığı alana göre değişmektedir. Ancak en kaliteli görünüme sahip olanı ve kullanılanı genelde cam olanıdır. Cam üzerine işlemeler ile yazılan yazılar son derece hoş bir görünüme sahiptir. Yapılan işçilik çok fazla olmasa da oldukça farklı şekillerde plaket vardır. Genellikle süet bir kutu içerisine koyularak sunulan plaketler aynı zaman altın gibi değerli madenler aracılığı ile daha da zengin bir hal alabilmektedir. Altın ve gümüş gibi işlemeler ile süslenebilen plaketler son derece yüksek konumdaki insanlar için kullanılmaktadır. Bu nedenle zor rastlanan bir şeydir. Ancak buna sahip olan kişinin genellikle kurumsal alanda ya da sanat alanında yüksek bir başarı göstermesi gerekir.
Plaketlerin farklı yapım maddeleri vardır. Kullanılacağı yere göre değişim göstermektedir. Bu nedenle nerede nasıl kullanılacağına dikkat ederek yaptırılması gerekir. Aslında bu durum son derece basittir. Tek tek incelemek gerekirse ilk olarak seramik plaketlerden bahsedebiliriz. Seramik plaketler genellikle gelenek ve göreneklerimiz ile ilgili olarak gerçekleşen yarışmalarda ya da benzeri durumlarda kullanılır. Porselen ve seramik tozu kullanılarak yapılır. Tamamı renklendirilmiş ve en kaliteli boyalar ile canlı renklere sahip olması sağlanmıştır. Özel işlemeler ile birlikte tamamen yöresine has bir görüntüye sahip olur. Böylece kişiye daha iyi bir anlam yansıtır. Bakım konusunda da hassasiyet gerekir. Üreten yer özel olarak bir uyarıda bulunmadıysa genelde hafif nemli bir bez ile temizlenir. Tabi porselenden önce en çok kullanılan metal plaketler söz konusudur. En çok kullanılan bu metal plaketler özel olarak hazırlanmaktadır. Metal plaket üretilirken kullanılacak olan maden genellikle sipariş veren kişi ya da firma ile alakalıdır.
Kumaş kaplı kutularda özel olarak saklanarak muhafaza edilir. Ancak son yıllarda kristal plaketlerin ilgi oranı artsa da hala metal plaketlerin yerini alamamıştır. İlk olarak kullanılmaya başlanılan bu metal plaketler oldukça özeldir. Şöyle bir düşünüldüğü zaman yıllardır kullanılan metal plaketlerden sonra insanlar diğer plaketleri yeteri kadar iyi bulmamaktadır. Bu nedenle istenilen verimin alınması ve zihinlerde oluşan plaket kavramının dışına çıkmamak için neredeyse tüm firmalar metal plaket kullanır. Pirinç, bakır alpaka ya da benzeri madenlerin üzerine kumlama ve özel olarak asitleme yapılarak üretim yapılır. Bunun için önemli olan şey kişinin talebidir. Bu talebe göre seçim yapılır. Üretim yapılırken farklı teknikler vardır. İşleme sırasında kişinin veya firmanın isteğine göre mat bir yüzeye parlak işlemeler yapılabilir. Bu tamamen isteğe göre değişmektedir. Bu nedenle şık bir tasarım için acele edilmemelidir. Ayrıca renklendirme kısmına gelindiği zaman serigrafi makinesi yerine el işlemesi de kullanılabilir. El işlemesi kullanıldığı zaman plaketin değeri çok daha fazla artmaktadır. Bu nedenle değerli bir ödül olacaksa kesinlikle iyi bir ustaya el işlemesi ile yaptırılmalıdır.
Plaketin tam anlamı düşünüldüğü zaman, bir ödül olarak akıllara gelecektir. Ancak insanlarda uyandırdığı duygu biraz daha farklıdır. Bu tam anlamıyla onurlandırıcı bir durumdur. İnsanların önünde ya da sahnede ya da televizyonda olması bu durumu daha da büyük boyutlara taşımaktadır. Bir başarıdan dolayı plaket almak gerçekten bir şeylerin başarıldığının ve bunun yüzlerce binlerce hatta belki de çok daha fazla insan tarafından kabul edildiğinin en iyi kanıtıdır.