Özellikle Orhan Gazinin alevi Bektaşilik tarikatı ile ilgilendiği dile gelen bilgilerden biridir. Orhan Gazi o zaman yeni kuracağı ocak için Hacı Bektaşi Veli dergahına gelir ve dua ister. Hacı Bektaş da bu ocağın adı yeni asker anlamını taşıyan yeniçeri olsun der ve duasını ‘ Cenab-ı Hak yeniçeri ocağının pazılarını kuvvetli, kılıcını keskin ve onları daima galip kılsın’ şeklinde duasını eder. Yeniçeri ocağının bu hikayesini neden anlattık dersiniz. Anlattık çünkü yeniçeri ocağı demek mehter takımı demektir. Mehter takımı esasında bu orduya destek ve moral olabilmek amacıyla kurulmuş bir takımdır.
Mehter takımı hakkında en önemli sayılacak bilgiyi aktardıktan sonra ana hatlarıyla bilgi aktarmanın yollarını aydınlatacağız. Osmanlıda mehter takımı görev olarak askeri musikiyi icra etmekten sorumlu bir topluluktu. Bir dönem kaldırılsa da isim değişikliği ile aynı görevi icra eden topluluklar oldu. Çünkü biraz evvel de bahsettiğimiz gibi aslında mehter takımı askere moral vermekte idi. Peki, mehter kelimesi dilimize nerden girdi dersiniz? Mehter aslında Farsça’da mihter olarak yer bulmaktadır ve ekber yani en büyük ve azam yani pek ulu manalarına gelen bir ismi tafdildir. Dilimize ise bu kelime Arapçalaşmış, mehter şekli ile giriş yapmıştır. Mehter kelimesinin çoğul anlamı ise mehteran olarak bilinmektedir.
Ceddin deden, neslin baban ile başlayan ve hep kahraman Türk milleti ile devam eden bu marşı hepimiz duymuşuzdur. Uzun lafın kısası aslında bu sözlerden ibarettir. Mehter takımı her ne kadar müzik icra eden bir topluluk olsa da damarlarımızda dolaşan bağımsızlık ve kahramanlık duygusu her cümlede kendini öne çıkarmaktadır.