Madalya Nedir ? Ne Amaçla Kullanılır ?

İlk yıllardan beri madalyalar insanların göz bebeği olmuştur. Özellikle kraliyet aileleri ilk zamanlarında mutlaka kendilerine has olarak madalyalar üretmektedir. Böylece ailelerin kendi simgeleri fiziki olarak hayata geçirilmiş olunur. Madalya yapan kişilere madalyacı denmektedir. Dini simge olarak kullanılan, din adamlarının kullandığı madalyalarda vardır. Madalyalar çağ boyunca, mili ter ve ekonomik iz dönüşümleri takip etmek için yapılan koleksiyonların parçaları olmuşlardır. Madalyalar dikdörtgen şeklinde de olabilir fakat bu tip madalyalara plakette denmektedir. Aynı şekilde çoğu ülkenin benimsediği mili ter madalyalar yıldız ve üçgen şekillerinde olabilir.

Madalya Nedir ? Ne Amaçla Kullanılır ?
144

Fakat bunlarda madalya olmaların rağmen temsil ettikleri ile ifade edilirler. Örnek olarak; Onur madalyası. Genel kullanış bakımından madalyonlar daha büyüktür. Örneğin 4 inç genişliğinde olabilir. Çoğu zaman bir kolye olarak kullanamayacak kadar büyüktür. Fakat tam bununla çelişki oluşturacak şekilde madalyon kelimesi kolye olarak kullanılabilecek madalyalar takılan isimdir (1960-70’lerdeki moda). Madalyonların çok büyük olanları masa madalyonu olarak adlandırılır. Bunlar bir insanın takamayacağı kadar büyüktür. Genellikle duvara asılı olarak kullanılır. İlk olarak İngiltere’de 15778 yılında kullanılırken, orta Fransa dilinde ‘’medaille’’ kelimesinden türetilmiştir. Bu kelimede Latinceye en yakın dil olan İtalyancada olan medakliya kelimesinden gelmektedir. Tüm bunların kökeninde klasik Latincedeki bir denariusun yarısı anlamına gelmektedir.

İnsanların hayatının her anında ceza ve ödüllendirme sistemi mevcuttur. Çok eski yıllardan beri dikkat ettiğiniz zaman bunu detayları ile görmeniz mümkündür. İyi bir durum söz konusu ise o kişi için mutlaka bir ödül olacaktır. Eğer kötü bir durum söz konusu ise tam aksine bir ceza söz konusu olacaktır. Bu durum ilk çıktığı zamandan itibaren günümüze kadar gelmiştir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken konu ise bunun farklı şekillerde devam etmesidir. İlk baktığınız zaman bunun ölüm ya da büyük hediyeler gibi uç noktalarda devam ettiğini göreceksiniz. Ancak günümüzde bu durumda biraz daha farklı bir boyuttadır. Hukuk ve adalet sayesinde daha sağlam adımlar atılarak gerçek değerlerde yargı yapılmaktadır. Kısacası artık her şeyin bir karşılığı olmuştur.

Bu durum sanat, spor, siyaset ve benzeri durumlar içinde geçerlidir. Özellikle spor alanında yapılan olimpiyatlarda sporcular madalya ve para ile ödüllendirilmektedir. Madalyanın özel bir durumu vardır. Madalya eski yıllardan beri bir simge olmuştur. Takan her kişinin ya da kullanan herkesin kendisinin yüklediği farklı bir anlam olmuştur. Ancak günümüzde değer sırasıyla küçükten büyüğe olmak üzere bronz, gümüş ve altın olarak üç farklı çeşitte kullanılmaktadır. Sporcuların gösterdiği başarılar için onlara verilen ve temsil ettikleri şeyi gösteren birer başarı kanıtıdır. Yaptıklarının gerçekçiliğini ve hatırasını temsilen hem onurlandırıcı hem de bir değeri olan eşyadır madalya. Bu nedenle spor dışında da bazı alanlarda kullanılmaktadır. Ancak madalyanın doğduğu nokta spor olmuştur. Spor sayesinde daha da yaygınlaşan madalya kullanımı tam anlamıyla bir ödül kavramı haline gelmiştir. Dereceye yani ilk üç sıraya giren herkese madalya verilmiştir. Ayrıca para ödülü de almışlardır.

Madalyanın bir çok farklı türü vardır. Çok eski yıllara kadar dayanan yapım şekilleri ile birlikte madalyalar oldukça yaygın bir kullanıma alanına sahiptir. En çok atletizm, futbol, basketbol, voleybol, hentbol, ve daha bunun gibi benzer spor dallarında kullanılır. Bu nedenle kullanılan üç çeşit maden vardır. En başarılı olanlar genellikle altın madalya ile ödüllendirilir, sırasıyla ikinci olan gümüş alır ve üçüncü kişi ise bronz madalya alır. Ayrıca spor müsabakaları dışında özel olarak da isteyen kişiler madalya yaptırabilir. Bu nedenle madalya üretilirken üzerine yazılan yazılar ve nasıl olacağına kişi karar verebilir. Eski zamanlara baktığınız zaman bir çok farklı boyutta ve şekilde madalya görebilirsiniz. Ancak günümüzde bir daha bir kalıp haline gelen madalyalar boyuna asılabilecek boyutlarda olup genelde 15-20 santimetre çapındadır. Ancak istek üzerine bu durum değişebilir. Resmi bir yer dışında kişi kendine has olarak böyle bir şey yaptırabilir ve dilediği gibi kullanabilir.

Madalya yaptırılırken dikkat edilmesi gereken bazı şeyler vardır. İlk olarak işçiliği iyi olan ve kurumsal olan bir yere yaptırmanız gerekir. Böylece sorun yaşadığınız takdirde gerekli işlemler için başvurabileceğiniz bir yer olur. Bu nedenle en kaliteli ürünler için en kaliteli firmaları seçmeniz gerekir. İnternet sayesinde ufak bir araştırma yaparak bunun için gereken tüm bilgiyi elde edebilirsiniz. Madalyalar sayesinde yaşanan anı ölümsüzleştirmek çok daha kolay ve kalıcı olacaktır. Tüm anıların saklandığı bir parça olarak hayatınızda yer etmesini sağlayabilirsiniz.

Yorumlar
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir.