Meditasyonun acımızla baş etmemize yardımcı olabileceği fikri, acımızın tamamen kafamızda olduğunu iddia etmenin başka bir yolu olarak görülmektedir. Araştırmalar, meditasyon yapanların, yapmayanlara göre daha yüksek ağrı eşiklerine sahip olduğunu gözlemlenmişlerdir. Aynı zamanda meditasyon, temel nedeni ister fiziksel, ister duygusal, ister ikisinin karışımı olsun, her türlü acıyı hafifletmeye yardımcı olur.
Dikkat Paradoksu
Acı çektiğimizde, yapmak istediğimiz son şey tüm dikkatimizi ona vermektir. Aslında, farkındalık ortaya çıkmadan önce, acıyla başa çıkan insanlar için bilişsel terapiler, çeşitli türlerde dikkat dağıtmayı vurgulamaktadır.Farkındalık meditasyonu, karşıt yaklaşımı teşvik eder. Daha fazla dikkat dağıtmak yerine daha bilinçli, daha dikkatli olmaya yönlenirir. Beyin çalışmaları, eğitimli mediatörlerin dikkatlerini acı verici duyumlara verdiklerinde, beynin ağrıyı algılayan bölümlerinin aydınlandığını, ancak beynin ağrıyla ilişkili sorumlu bölümlerinin daha az aktif olduğunu göstermiştir.
Önemli olan sadece dikkatin miktarı değil, aynı zamanda dikkatin kalitesidir. Bazen kronik ağrısı olan insanlar aşırı uyanık bir dikkat geliştirirler. Ağrılarındaki her ince değişime karşı çok hassas olabilmektedirler, ancak bu, ağrıları azaltmaya yardımcı olmaz ve daha da kötüleştirebilir. Farkındalık pratiğinde geliştirilen olgu dikkat bütünlüğünüdür.Odaklanarak, dikkatimizin nereye yönlenmesini istersek oraya gittiği anlamına gelir, dağılmaz veya rastgele dikkat dağıtıcı şeylerle kolayca bozulmaz Kabul etmek, çeşitli deneyimler farkındalığımıza girip çıktıkça, direnç göstermeden gelip gitmelerine izin vermemiz anlamına gelir. Bu deneyimleri iyi ya da kötü olarak yargılamak yerine dikkatinizi toplamızı öneriyoruz. Meditasyon, dikkatin bu üç niteliğini eğiterek, acımızı azaltmaya yardımcı olacak şekilde acımıza odaklanmamızı öğretir.
Mindfulness Tekniği
Mindful dikkatimizi acımıza odaklamayı öğretirken, aynı zamanda acı için mindfulness stratejisinin büyük bir parçasıdır. Ancak, acıya verdiğimiz tepki konusunda da dikkatli olmamız gerekmektedir. Acıya karşı en yaygın ve doğal tepkimiz korkmaktır, bundan hoşlanmayız. Bu tepki öylece kapatabileceğimiz bir şey değil ama bilinçli olarak fark acıyı farketmenize neden olan bir tepkidir. Tepkimizin daha fazla farkına varmak, daha aşırı tepkilerimizi otomatik olarak düzenlemeye veya yumuşatmaya olanak sağlar ve bu da, acımızı yönetmemize yardımcı olur.
İlk olarak, acınızı ayarlayın. Sonra kendinize "Bu acıyı hissettiğimde içimde başka neler oluyor?" diye kendinize soru sorun. Soruya hızlı ve kolay bir cevap aramak yerine, dikkatinizi acınıza tepki verdiğiniz şimdiki anınıza çekmek için kullanıyorsunuz.Bazen, yanıt açık olacaktır. Endişeli düşüncelerin denizinde, içgüdüsel bir hüsranlığa tanık olabilirsiniz. Diğer zamanlarda daha kolay veya şaşırtıcı olacaktır. Çünkü acıyı kabul edip, üstüne gitmek acının eşiğini azaltacaktır.
Parçaları Birleştirmek
Ağrı ile çalışmak için kullanabileceğiniz önemli bir farkındalık uygulamasına vücut taraması denir. Bu, dikkatimizi sistematik olarak farklı vücut bölgelerine kaydırdığımız, tepeden başlayıp aşağı doğru ilerlediğimiz ve sonra tekrar yukarı döndüğümüz bir uygulamadır. Bulduklarımızı değerlendirmeden veya değiştirmeye çalışmadan, vücutta fark ettiğimiz her türlü duyguyu kabul etmeye ve bunlara dikkat etmeye çalışırız.Beden taraması meditasyonunda vücudu anlamaya çalışırız. Uygulamanın ağrınız için işe yarayıp yaramayacağından şüphe ettiğinizi fark ederseniz, dikkatinizi toplayıp tekrar meditasyon çalışmalarına başlayabilirsiniz.
Ardından, dikkatli dikkat, odaklanma, kabullenme ve berraklığın bu üç özelliği ile beden duyumlarınıza odaklanma alıştırması yapın. Bu niteliklerin gelişmesi zaman alır, bu nedenle kendinize karşı sabırlı olun ve buna bağlı kalın. Son olarak, zaman zaman kendinize, vücudunuzdaki duyumlara nasıl tepki verdiğinizi sorun ve ortaya çıkan olgulara dikkat ederek kendinize zaman tanıyın.