Kombi Petekleri Temizleme Nedir? Nasıl Yapılır?

Isınmak, geçmiş yıllardan beri beslenmek, barınmak, giyinmek gibi bir ihtiyaç haline gelmiştir. Isınma araçları teknoloji ile gün geçtikçe değişse de hepsinin amacı ısı yaymak ve insanları ısıtmaktır. Ateşin bulunması ile birlikte, ısınmanın en kolay yolu ateş yakmak olmuştur. İnsanlar ateş yakar, yaktıkları ateşin etrafında toplanarak ısınmaya çalışmaktaydılar. Zaman ilerledikçe, demir dökümden yapılmış kazanların içerisinde ateş yakarak daha geniş alanları ısıtmaya başladılar. Demir döküm kazanlar ısı yalıtkanlığından daha geniş alanlara ısıyı iletebilmekteydi. Bu sayede tek ateş yakarak pek çok insan ısınabiliyordu. Zaman geçtikçe her evde kömür sobaları yapılmaya, kullanılmaya başlandı. İnsanlar demir döküm kazanlarını ufaltarak bireysel ısınma yoluna gittiler. Sobalar sayesinde bir evi ısıtmak ve bu ısıyı sabaha kadar sabit tutmak mümkündü. Fakat insanların fark etmedikleri kömür kullanımı ile çevreye verdikleri zarardı. Kömür yandığında ortama karbondioksit veren bir yakıttır. Karbondioksit gazı ortamdaki oksijeni sararak hava kirliliğine yol açmaktadır. Üstelik günümüzde dahi birçok insan sobadan çıkan karbonmonoksit gazı etkisi ile zehirlenmekte, hayatlarını kaybetmektedir. Bu nedenle birçok insan kömür kullanımına karşı çıkmakta, kömürden daha az zararlı madde içeren doğalgaz kullanımının arttırılması için çaba göstermektedir.

Kombi Petekleri Temizleme Nedir? Nasıl Yapılır?
3402

Doğalgaz, adı üzerinde doğada var olan bir fosil yakıttır. Doğalgaz petrolün bir türevi olarak, doğadaki enerji ihtiyacının yüzde ellisinden fazlasını karşılamaktadır. Diğer fosil yakıtlara oranla daha temiz olan doğalgazın doğadaki ömrü 70 yıl kadar olduğu saptanmıştır. Doğalgazın günümüzde en sık kullanıldığı yer şüphesiz ki evlerimizdir. Evleri ısıtmak için günümüzde en sık kullanılan yöntem kombidir. Kombi sayesinde tek bir tuş ile su sıcaklığından, petek sıcaklığına kadar pek çok farklı işlevi kontrol edebilmekteyiz. Gerek iş yerlerinde gerek evlerde, hastanelerde ve daha birçok yerde kaloriferler artık kombilere bağlanmaktadır. Günümüzde doğalgaz hattının olmadığı çok az bölge bulunmaktadır. Karşımıza çıkan çoğu yol kazısı, aslında doğalgaz hattı döşemesidir. Doğalgaz döşemeleri genellikle ev kapımızın önüne kadar getirilir ve kapıda bırakılır. Doğalgaz kullanmak isteyen kişiler evlerine kalorifer sistemi döşerler ve doğalgazı ev içerisine taşıttırırlar. Doğalgaz sisteminde peteklerin içerisinde hava değil su dolaşmaktadır. Önceden sıcak hava dolaşımı ile petekler ısıtılmaktaydı. Buharlar kömür kazanları sayesinde peteklere iletilmekteydi. Bu nedenle eski evlerde, apartmanlarda genellikle kazan daireleri bulunmaktaydı. Fakat kömür ve buhar ile musluklardan sıcak su akıtılamaz idi. Bu nedenle günümüzde kombi sisteminin kullanımı avantajından ötürü artmaktadır. Kombiye giden su kombi içerisinde ısınarak musluklara, peteklere sıcak su halinde iletilir. Bu sayede yedi yirmi dört evlerin musluklarından sıcak su akmaktadır. Ayrıca doğalgaz sayesinde tüp almaya da gerek kalmaz. Doğalgaz uyumlu ocaklar ile tek bir kombiden hem su ısıtabilir, hem kaloriferlerinizi yakabilir hem de ocağınıza gaz gönderebilirsiniz.

Kombiden peteklere giden sıcak su petekleri ısıtarak ortamın ısı dengesini kurmaktadır. Fakat bazen peteklerin kendisini ısıtması dahi söz konusu olamamaktadır. Bu durumda akla gelen birkaç soru vardır. Kombi petek havası nasıl alınır, kombi peteklerinin havası nasıl alınır, radyatörlerin havası nasıl alınır? Bu soruların cevapları oldukça kolay olmakla birlikte, uygulaması da insanları zorlamamaktadır. Kombi peteklerinin üstünde ve altında halk arasında vana olarak nitelendirilen purjörler bulunmaktadır. Bu purjörler kaloriferlerin dışarısı ile iletişim kurabilecekleri yerlerdir. Eğer peteklerin alt kısmı ısınmıyor ise akla gelmesi gereken tek bir şey vardır, o da peteklerin hava yapmış olmasıdır. Peteklerin içerisine hava dolması suyun petek içerisinde rahatça dolaşmasını engellemektedir. Bu nedenle petekler ısınamamakta, dolayısı ile ortamı da ısıtamamaktadır. Peteklerin havasını almak için purjör vanaları gevşetilir ve içerisinden su çıkana kadar beklenir. Su çıkmaya başlayınca tekrar vanalar sıkılır. Peteklerin havasını almak bu kadar kolay bir iştir.

Kalorifer tesisatı suyla haşır neşir olduğundan içerisinde kir tutması oldukça olağandır. 2 yılda bir mutlaka kombi petek temizleme işlemi yapılmalıdır. Aksi takdirde peteklerin kullanım süresi düşmekte, bütçenizi aşacak faturalar gelmesine neden olmaktadır. Kombi petek temizliği nasıl yapılır, sorusunun cevabı oldukça kolaydır. Fakat uzman bir kişi tarafından yapılması tavsiye edilmektedir. Kalorifer peteklerinin içerisinde kirli su birikmiş olabilir, ayrıca kireçte peteklerin tıkanmasına neden olabilmektedir. Kalorifer peteklerinin içerisi genellikle kimyasallar ile temizlenmektedir. Kimyasal maddeler kaloriferin içerisine gönderilir ve yarım saat beklenir. Ardından peteklerin içerisindeki su purjör vanaları sayesinde dışarı çıkartılır. Bu sayede petek içleri temizlenmiş olmaktadır.

Günümüzde çoğu insan evlerine kombi ve kalorifer bağlatmaktadır. Bu konuda en önemli etkenler özellikle kalorifer peteği fiyatı olmaktadır. Kombi kalorifer fiyatları 100 liradan başlamakta, çok yükseklere çıkmaktadır.

Yorumlar
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir.