Kentsel dönüşüm alanı ilan edildikten sonra birçok firma eliyle yenilenmeye başlanan ancak yaşanan sorunlar nedeniyle "kördüğüm" haline gelen Fikirtepe Projesi'ni Çevre ve Şehircilik Bakanlığının devralmasıyla tahliye süreci için vatandaşlara tanınan 150+15 günlük süre tamamlandı.
Bu süreçte kendi imkanlarıyla Fikirtepe'den ayrılan vatandaşların yanı sıra maddi imkansızlıkları nedeniyle henüz taşınamayan vatandaşlar da devletin şefkat elini üzerinde hissediyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, sosyal devlet anlayışıyla evlerini boşaltan ve malik olan ailelere aylık 1500 TL kira yardımı (5 kira peşin) ve kiracılar için 3 bin TL taşınma desteği verirken, hiç maddi imkanı olmayan veya hasta olan vatandaşlarla da birebir ilgileniyor.
Tahliye sürecinden önce birçok kez tüm vatandaşların kapısını tek tek çalan bakanlık yetkilileri, ihtiyaç sahiplerinin taleplerini de dinleyerek çözümler üretmeye çalıştı. Bakanlık, Fikirtepe'de 35 aileye eşyaları için depo ve nakliye hizmeti sağlarken, 33 kişiye de otel ve konaklama hizmeti verdi.
35 yıldır oturduğu Fikirtepe'den kızıyla ayrıldı
Fikirtepe'nin en eski sakinlerinden 83 yaşındaki Nafiye Yavuz ile 55 yaşındaki kızı Leman Yavuz da Çevre ve Şehircilik Bakanlığının, devletin şefkat elini gösterdiği vatandaşlardan oldu.
Boşaltılan evlerin yıkımının devam ettiği sokaklarında artık tek bir komşuları dahi kalmayan anne-kızın, gün içinde topladıkları eşyaları, bakanlığın tahsis ettiği kamyonete yüklendi.
Tek katlı evlerinin penceresinde yetiştirdikleri çiçeklerini de yanına alarak Fikirtepe'den ayrılan anne-kız, anılarını geride bırakmanın hüznünü yaşasalar da yeni taşındıkları evin konforu karşısında da mutluluklarını saklayamadı.
Alibeyköy'den taşındığı Fikirtepe'de 35 yıldır oturan Nafiye Yavuz, AA muhabirinin soruları üzerine, "Eskiden karşıda oturuyordum. Adam demir dökümde çalışıyordu. Bu evi oradayken yapmıştık. Kıbrıs çıkartması zamanı evi kiraya vermiştik. Beyim vefat edeli 12 sene oldu. 5 çocuğum var, biri vefat etti." dedi.
Fikirtepe'deki evlerinin haberleri olmadan geçmişte cami alanına dönüştürüldüğünü anlatan Yavuz, mahalle kentsel dönüşüm alanı ilan edildikten sonra birçok inşaat firmasının kapılarını çaldığını ancak evlerini vermediklerini söyledi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığının kendisine tahsis ettiği eve geçeceği için mutlu olduğunu belirten Yavuz, yeni evinde yine kızıyla birlikte yaşayacaklarını ifade etti.
Geçimlerini eşinden kalan 2100 TL aylıkla sağladıklarını anlatan Yavuz, "Yetkililerden Allah razı olsun, taşıyıp, götürüyorlar." diye konuştu.
Nafiye Yavuz ile kızı Leman Yavuz, yıllarını geçirdikleri Fikirtepe'deki evlerine son kez bakıp yakınlarıyla vedalaşarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığının tahsis ettiği araçla, yeni evlerinin bulunduğu Kartal Orhantepe Mahallesi'ne gitti.
Anne-kız, daha düzenli bir yaşamın hakim olduğu yeni mahallelerine ilk adımı attıkları an, yeni bir yerde hayata devam edecek olmanın heyecan ve mutluluğunu yaşadı.
Yeni evini dolaşan Nafiye Yavuz, duygularını "Yeni evim güzel, yapanlardan da gönderenlerden de sebep olanlardan da Allah razı olsun. Çok teşekkür ederim." sözleriyle dile getirdi.