Eski zamanlarda gerçek helikopterler ile ya da mini uçaklar ile yapılan hava fotoğrafçılığı oldukça maliyetli bir işlemdi. Kiralanan bu araçlar ile fotoğrafçılar çekimlerini gerçekleştirmekte idi. Ancak teknolojinin daha da gelişmesi ile hava fotoğrafçılığı multikopter adı verilen yani; insansız hava araçlarının (İHA) yardımı ile yerden profesyonel kişiler tarafından kumanda edilerek yapılmaktadır. Tamamen teknoloji harikası olan bu helikopterler, çekmesi neredeyse imkansız olan bu görüntüleri bize çok kısa bir sürede ulaştırmaktadır. Ancak bu fotoğraflar nasıl bu kadar iyi çekilmektedir? İşte bunun sırrı ise şöyle; yerdeki kontrol merkezinde bulunan bir bilgisayar aracılığı ile çekim anını canlı bir şekilde görebilmemizdir. Çekilecek olan yerin üzerindeyken net bir görüntü yakalandığı anda çekim yapılmaktadır. Sarsıntıyı önleyici özel ekipmanlar sayesinde fotoğraflar son derece yüksek bir kalitededir. Fotoğraf kalitesi ise genelde 6000x 3376 px, jpg veya raw formatındadır. 1 ile 500 metre arasında çekim yapabilme imkanı sunan bu araçlar mesafe engeli olmaksızın full hd olarak çekim yapabilmektedirler. Bu araçlar sadece fotoğraf değil aynı zamanda video çekimini de yüksek kalitede yapabilmektedir.
Bu tarz hava araçları günümüzde birçok farklı alanda kullanılmaktadır. Bunların en başında; turizm sektörü için, tatil köyleri ve oteller, yat çekimleri vb. gibi çekimler gelmektedir. Hemen arkasından inşaat sektörü için; bina, site, ve inşaat çekimleri gelmektedir. Bunlardan sonra ise en popülerler; emlak sektöründe arazi çekimleri vardır. Tabi organizasyonlar, dizi film çekimleri, tarihi mekanların çekimleri ve gece çekimleri gibi bir çok farklı alan mevcuttur. Hava fotoğrafçılığı yapan firmalar ya da şahıslar mutlaka THY'den izin almak zorundadır. Aksi takdirde yaşanan olumsuz olaylarda ve kazalarda ceza yaptırımı söz konusu olacaktır. Bu nedenle bu işlerin tamamen izinli yapılması gerekmektedir.
Günümüzde çok fazla yaygınlaşmaya başlayan hava fotoğrafçılı sayesinde birçok reklam filmleri ve çekimlerde yapılmaktadır. Oldukça başarılı sonuçlar veren video çekimleri sayesinde gerçekten çok kaliteli ve insanların hoşuna gidebilecek görseller oluşturulmaktadır.
Ancak hava fotoğrafçılı aynı zamanda farklı bir iş içinde kullanılmaktadır. Hava fotoğrafçılığı ile aynı zamanda haritalar oluşturulmaktadır. Ancak bu çekimler maket helikopterler ile değil gerçek uçaklar ile yapılmaktadır. Çok fazla büyük olmayan, ortalama bir planör büyüklüğünde olan bu uçaklar ile sabit bir yükseklikte, sabit bir rota üzerinde ilerlerken çekim yapılır. Arazi ölçüm yöntemleri sayesinde, kişilerin önceden belirlemiş olduğu referans noktaları üzerinden çekim yapılarak daha sonrasında bu fotoğraflar yan yana getirilir ve daha büyük bir görüntü elde edilmiş olunur.
Sadece haritalar da değil bu alanın içinde mineraloji, jeoloji, botanik gibi alanlar uzmanlaşmış kişilerin çektiği fotoğraflar ile aynı zaman o alana ait jeolojik, bitki örtüsü ve toprak örtüsü gibi konularda da bilgi edinilebilinir. Hatta işi biraz daha büyütecek ve uluslararası hale getirecek olursak, uydulardan çekilen fotoğraflar ile dünyanın geneli ve bulutların durumu ile ilgili bilgi alınması da mümkündür. Ya da hava durumu ile ilgili bilgi edinilebilinir. Kısacası hava fotoğrafçılığı günümüzde oldukça önemli ve yaygınlaşmaya başlamış bir sektördür. Ancak biraz maliyetli olan bir iştir. Ne de olsa kullanılan araçlar ve profesyonellik gerektiren hava fotoğrafçılığı herkesin yapabileceği bir şey değildir. Bu nedenle mutlaka profesyonel bir ekiple çalışmak gerekir. Onlarında yardımı ile harika sonuçlar elde edilmektedir.
Dünya genelinde yapılan filmlerine birçoğunda kullanılan bu hava araçları sayesinde en zor sahneler kolay bir şekilde çekilmektedirler. Tamamen full hd bir görüntü kalitesi ile filminde kalitesini düşürmeden en kritik sahneler, en zor görüş açıları, insanların çekmesi mümkün olmayan sahneler ve bölgelerde kolaylıkla çekim yapılmaktadır. Örneğin; bir helikopterine dağların arasından uçuş anı veya yükse bir dağda gerçekleşen bir kovalama sahnesi tepeden bakış açısı ile kolayca çekilebilir.
Teknoloji sayesinde artık birçok şeyin daha kolay olduğu bu dönemde bunun gibi daha birçok gelişme mevcuttur. Multikopterler sayesinde reklamcılık ve bunun gibi sektörler oldukça büyük bir gelişme göstermiş ve hizmet açısından oldukça popüler hale gelmiştir.