Bu nedenden dolayı da ev hayatını yaşarken kullandığınız ürünlerinizin de mükemmel olmasını istemeniz oldukça doğaldır. Evinizi ister yeni dekore yedin isterseniz eşyalarınız da bakım onarım işleri yapın isterseniz de eski eşyalarınızı sıfırdan dekore etmek isteyin fark etmez bunların hepsi mümkündür. Siz sadece eşyalarınıza ne yapmak istediğinize ve ne gibi bir değişiklik size iyi gelecek kararını vermeniz yeterlidir. Mobilyalarınızı yeniden tasarlamak adına ya da mobilyalarınızın bakım onarım ihtiyaçlarını karşılamak için boyayabilirsiniz. Mobilyalarınızı boyarken akrilik boyalarda faydana bilirsiniz. Akrilik boya, sanatsal projelerde ve el sanatlarında kullanılan en yaygın boya türüdür. Sanat ve zanaat sektöründe de oldukça sık kullanılan akrilik boya çok yönlülüğü ve işlevselliğiyle çok fazla tercih edilmektedir. Akrilik boyayla karton, ahşap, kanvas, taş, alçı, kumaş, plastik, cam ve metal, mobilya, banyo gibi daha birçok ürünlerde rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Boya Aşamaları Nelerdir?
- Zımpara
- Astar
- Boya
- Vernik Tekniği
- Boya Aşaması
- Boya Seçimi
- Cila / Vernik
Akrilik boyayı kullanacağınız yüzeye uygulamadan öncesinde ön hazırlık yapılmalıdır. Tüm yüzeylerde olduğu gibi ev mobilyasında ve ahşap yüzeylerin de fazla parlak ve kaygan yapıda olursa boyama işlemi zorlaştırır. Akrilik boyaların yüzeyde rahat tutunması amacıyla uygulayacağınız yüzeyin öncelikle zımparalanarak yüzeyin kayganlığından kurtulması gerekir.
Ahşap mobilyalarınızın bakım onarımında ya da yeniden tasarlamanız da akrilik boya ideal bir seçim olacaktır. Akrilik boya ahşap yüzeylerin kaygan yapısını zımbaladıktan sonrası yüzeye kolayca yapışarak kolay sürülür. Akrilik boya kısa süre içerisinde kuruduğunda dolayı saatlerce boyanın kurumasını beklemek gibi bir derdiniz olmaz. Ayrıca akrilik boya kusurları kapatma konusunda da oldukça iyi olup mobilyalarınızda pürüzsüz bir görünüm sağlar.
Akrilik boyalar esnek yapıda olduğundan dolayı esnek yapıdaki kumaşların boyanması mümkündür. Ancak burada dikkat edilmesi gereken kumaşın özelliğidir. Kumaş gergin bir yapıdaysa ya da yeteri kadar esnek değilse akrilik boya bir süre sonra kendini atarak dökülebilir. Örneğin akrilik boya ile bir tişört boyadınız ilk başlarda güzel olacaktır. Ancak bir süre sonra sürekli yıkanmasının da etkisiyle akrilik boya dökülmeye başlayacaktır. Akrilik boya kumaşlarda uzun ömürlü olmadığından dolayı çok fazla tercih edilmemektir. Evinizde bulunan metal ürünleri de akrilik boya yardımıyla boyayabilir yeniden tasarlayabilirsiniz. Ancak metal üzerine boyama işlemi yapmadan önce ön hazırlık yapmanız gerekecektir. Metalin yüzeyinde parlak ve kaygan bir boya var ise öncelikle bu boya zımparalanarak yüzeyden ayrıştırılmalıdır. Temizlenene metal yüzeye akrilik boyanızı güvenle sürebilirsiniz.
Yaşam alanınızda bulunan plastik ürünleri akrilik boya aracılığıyla estetik bir görünüm kazandırabilirsiniz. Sektörde oldukça fazla plastik olup akrilik boya hemen hemen hepsiyle uyumludur. Plastik ürünleri boyamadan öncesinde bazı ürünler gibi ön hazırlık yapmanıza gerek yoktur. Sadece akrilik boyayı plastik malzemeye sürmeden öncesinde kuru bez ile toz partikülleri arındırmak yeterli olaraktır. Akrilik boya plastik yüzeye kolay tutunmasıyla uzun süre kullanım imkanı sunar. Evinizdeki alçı yüzeylere ya da ev dekorasyonuna ait objeleri de akrilik boya yardımı ile yeniden tasarlayabilir ya da bakım onarımını yapabilirsiniz. Akrilik boya alçı yüzeylere oldukça kolay sürülür ve zahmetsizce projenizi tamamlamış olursunuz. Ayrıca akrilik boya alçı yüzeylere uzun süre kullanım imkanı sağlar.