Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Kıvanç Zaimler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kamu ve özel sektörün kademeli tarife üzerinde çalışmaya devam ettiğini bildirdi.
Kademeli tarifeyle mesken başta olmak üzere belirli tüketici gruplarının desteklenmesinin söz konusu olduğunu ifade eden Zaimler, uygulamayı şöyle açıkladı:
"Örneğin, bir ay boyunca elektrik tüketiyorsunuz. Bu miktar günlük tüketimde 6 kilovatsaate denk geliyor. Kamu kurumu da bir hanenin ortalama günlük tüketimini 5 kilovatsaat olarak belirliyor. Dolayısıyla 5 kilovatsaat olanın birim fiyatı desteklenmiş, sübvansiyon kapsamında bir tarife olacak ama 6 kilovatsaat günlük tüketiminiz varsa aradaki 1 birimlik farkı ise gerçek maliyetinden ödemeniz söz konusu olacak. Esasında bu herkese eşit anlamda verilen bir destek olacak. Bugünkü fiyatlarda meskenlerde tüketim sübvanse ediliyor. Bunun maliyeti de aslında 85 milyon tarafından üstleniliyor. Bu kapsamda, kademeli tarifenin daha adil ve olumlu bir uygulama olacağını düşünüyorum."
Zaimler, uygulamanın dağıtım ve perakende şirketlerine de yansıyan boyutları olacağını, ölçüm yaptıktan sonra hesaplama ve faturalamada değişiklikler olacağını bildirdi.
"Yatırım bütçesinin 3'te 1'i şebekeyi iyileştirme ve modernleştirme için ayrılıyor"
Zaimler, elektrik dağıtım yatırımlarının büyük bölümünün şehirlerdeki büyüme ve hane artışına bağlı olarak, yeni bağlantı için harcandığını söyledi.
Yatırım bütçesinin üçte birinin mevcut şebekeyi iyileştirme ve modernleştirme için ayrıldığını belirten Zaimler, şunları kaydetti:
"Türkiye'de teknik ve teknik olmayan kayıpların, kesinti süre ve sıklıklarının Avrupa ülkelerine göre daha fazla olması sebebiyle sürekli yeni yatırım ve modernleşme çalışmaları gerekiyor. Bu arızaları azaltarak müşteri memnuniyeti yaratmak için planlı bakımları yapmak gerekiyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) orada bir ilave seviye daha getirdi. Bunu da tarifeyle yaptı. Şebeke yatırımları ve planlı bakımlar hem malzeme hem işçilik gerektiren çalışmalar. Dünyada tedarik zincirinde ciddi bir kırılganlık var, arzın azalmasıyla fiyatların ciddi şekilde yükselmesi söz konusu ama sektör bunun üzerinden gelecektir. EPDK ve ilgili tüm kurumlarla bu konuları görüşüyoruz. Esas olan tüketicimizin servis kalitesinin iyileştirilmesi."
"Herkes açısından üstesinden gelinmesi gereken zor bir dönem"
Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Zaimler, gelecek dönemde iklim değişikliği ve beraberinde gelecek uygulamalarla, vergi ve ticari yaptırımların enerji sektörünün en önemli gündem maddeleri arasında yer alacağını bildirdi.
Enerji sektörü açısından arz güvenliğinin en kritik konu olduğunu ifade eden Zaimler, "Çünkü en pahalı enerji, olmayan enerji. Enerji dönüşümünü ve arz güvenliğini sağlamanın da bir maliyet boyutu var. Emtia fiyatları anormal şekilde artıyor ve bu emtialar döviz bazlı. Türk liramızın değer kaybettiği, talebimizin iki basamaklı arttığı, arz güvenliği açısından baktığımızda hidroelektrik santrallerinden elektrik üretiminde kuraklığın getirdiği arz sıkıntısının olduğu bir dönem. Bu dönem, sanayi ve mesken tüketicilerimizin etkileneceği zor bir dönem. Herkes açısından üstesinden gelinmesi gereken zor bir dönem ama bu zor denklemi bozacak yenilikçi ve inovasyon çalışmalarını yeni girişimlerle hayata geçirmemiz lazım." değerlendirmesinde bulundu.
Zaimler, güneş ve hibrit yatırımlar başta olmak üzere yenilenebilir enerjide, Enerjisa Üretim'in yatırımlarda ayağını gazdan çekmeyeceğini ifade ederek, "Dağıtım tarafında en fazla şebeke yatırımını hayata geçiren gruplardan biriyiz. Aynı iştahla tüm bu zorluklara rağmen yatırımlara devam edeceğiz. Şebekenin bir parçası olarak dağıtık üretim dediğimiz daha küçük ölçekte güneş panelleri ve elektrikli araçların şarj istasyonlarının şebekeye entegre edilmesi gibi yeni teknolojik elementlerini de planlarımızın içine aldık." değerlendirmesinde bulundu.