Ekonomi - Dünya Ekonomi Haberleri

Ekonomi, hem ulusal düzeyde hem de uluslararası düzeyde mal, hizmet ve ürünlerin üreticileri, dağıtıcıları ve kullanıcıları arasındaki ilişkiler bütünüdür.

Ekonomi - Dünya Ekonomi Haberleri
4178

Ekonomi, hem ulusal düzeyde hem de uluslararası düzeyde mal, hizmet ve ürünlerin üreticileri, dağıtıcıları ve kullanıcıları arasındaki ilişkiler bütünüdür. Basit bir ifadeyle, 'çeşitli fiziksel ve fiziksel olmayan kıt kaynakların üretimi, kullanımı ve dağıtımı tarafından yönlendirilen uygulamaları ve nesneleri vurgulayan bir sosyal topluluk' olarak tanımlanır. Amerika Birleşik Devletleri ekonomisi öncelikle imalat, ulaştırma ve hizmet sektörlerine dayanmaktadır. Aynı zamanda finans, bankacılık, sigorta, devlet ve posta endüstrilerini de içerir.
 
Basit ekonomiye kısaca bir göz atalım. ABD'de üreticiler, imalatçılar, tüccarlar, ihracatçılar, üreticiler, alıcılar, tedarikçiler ve çalışanlar, topluca 'ekonomi' olarak tanımlanır, mal ve hizmetleri işlem adı verilen basit bir birimde satın alırlar. İşletmeler, hammadde, makine ve teçhizat, tesis ve işçilik, ürün ve işçilik satın almakta ve benzer bir birimde mal ve hizmetleri tüketmektedir. Basit ekonomide temel birim aile, ev, bireysel haneler, ticari işletmeler ve daha geniş yerel, bölgesel, ulusal ve uluslararası ticaret ağıdır. Ekonomistler genellikle yeni mal ve hizmet yaratma sürecini ekonomik faaliyet olarak, mal birikimini ise zenginlik yaratma olarak ifade eder. Servetin dağılımı, gelir, servet veya gelir gruplarının dağılımı ile tanımlanır.
 
Uluslararası ticaret bağlamında, bir ulusun mal ve hizmetleri, açık pazarları olan ülkeler arasında alınıp satılmaktadır. Bu tür ulusların örnekleri Çin, Hindistan, Japonya, Güney Kore ve diğerleridir. Geleneksel piyasa ekonomisinde mal ve hizmetler yerel olarak üretilir, pazarlanır ve satın alınır. Piyasa ekonomisinde üretim küresel olarak satılır ve tüketiciler yerel olarak üretilen malları satın alır. Bir üretici, ürünlerini dünyanın herhangi bir ülkesindeki tüketicilere satabilir, ancak tüm tüketiciler aynı bilgi ve becerilere sahip değildir, bu nedenle üretici, fabrikalarında işçi çalıştıran diğer üreticilere satış yapar.
 
Piyasa ekonomisinde, malların üretimi rekabetçi olma eğilimindedir, çünkü fiyatlar yerel olarak belirlenmiş olsa bile, mallar dünyanın herhangi bir yerindeki alıcılara aynı fiyattan satılabilir. Bu tür bir ekonomi de, kıt kaynakların tahsisi karlılığa dayanır. Kıt kaynak tahsisinde, ekonomiler arasında önemli ölçüde karşılıklı bağımlılık vardır. Büyük ölçüde diğer ekonomilerle ticarete dayanan ekonomiler M ekonomileri olarak adlandırılır ve Çin, Hindistan, Japonya, Güney Kore, Tayvan ve diğerlerini içerir.
 
Kapsamlı bir ekonomik model, üretimin ticarete konu olan ve olmayan unsurlarını birleştiren hibrit bir modeldir. Geleneksel bir ekonomide, gıda, yakıt ve inşaat malzemeleri gibi temel malların üretimi, ekonomik faaliyetin temel dayanağı olma eğilimindedir. Taşıtlar ve evler gibi gayrimenkul, kişisel mülkiyet ve dayanıklı varlıklar ikincil bir ekonomi oluşturur. Bu ekonomide, diğer ülkelerde üretilen mal ve hizmetlere yatırım, yerli çıktı üretmek için önemlidir. Tüketici talebi ve yurt dışından gelen güçlü fon girişi de bu ekonomiyi destekliyor.
 
Üretimin hanehalkı tüketiminin hakim olduğu basit bir ekonomide, tasarruf ve para yatırımı büyük ölçüde hanehalkı üretimine dayanır. Haneler, kazandıkları parayı tüketim için biriktirir ve bunu gelir veya servet olarak kullanırlar. Bu nedenle, kaynakların tahsisi öncelikle hanehalkının ihtiyaçlarına ve kolayca ticareti yapılabilen malların mevcudiyetine dayanmaktadır. Bu ekonomide tüketicilerin, firmaların ve hane halkının tüm ekonomideki rolü küçüktür.
 
Üretimin firmalar ve haneler tarafından karıştırıldığı ve üretildiği karmaşık ekonomilerde, kıt kaynakların tahsisi, sermaye ve emeğin göreli ağırlıklarına dayanır. Hanehalkının sabit varlıklarını ifade eden sermaye bileşeni, toplam ekonominin en büyük payını temsil etmektedir. Firmalar tesis ve makineler, araçlar ve mobilyalar dahil sabit varlıklar üretirken, hane halkları konut amaçlı gayrimenkullere ve bazı dayanıklı mallara sahiptir. Bu firmalar, endüstrilerinin zaman içindeki evriminden kaynaklanan istihdam yapısına güvenirler.
 
Öyleyse ekonomistler neden insanların daha zorlu bir ekonomik duruma sahip olmak için rahat bir ekonomik durumdan ayrılmak istediklerini düşünüyor? Muhtemel sebeplerden biri, karmaşık ekonomilerde ekonomik birimler arasındaki ilişkilerin belirsiz ve tespit edilmesinin zor olmasıdır. Doğrudan vergilendirme ve sosyal güvenlik gibi basit ekonomik politikalar, emeklilik, yatırımlar veya diğer uzun vadeli projeler için tasarruf etme teşvikleri sağlamaz. Ayrıca firmalar, tasarruf planlarından kredi limitine kadar birçok finansman seçeneği sunsalar da, birçok kişi birikimlerini alıp tahvil yerine borsa gibi şeylere yatırım yapmak istiyor. Son olarak, karmaşık bir ekonomide büyüme, uluslararası ticaretin durumundan etkilenir. Ülkeler arasındaki verimsiz döviz kurları, ihracat hacmini azaltabilir ve ithalatı artırabilir ve dolayısıyla milli geliri etkileyebilir.
Yorumlar
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir.