Doğalgaz Sobası İle Katı Yakıtlı Soba Arasındaki Farklar

Bir odun sobasının verimliliği, çoklu yanma mekanizmasının bir işlevidir. Bir şematik diyagramda, optimum bir karışımı sağlamak için hava/ısı akışı hesaplanır. Dahili silindir iki hava girişi ile donatılmıştır. Biri üstten diğeri yan deliklerden girer. Piroliz işlemi, karbon monoksit ve oksijen karışımından oluşan odun gazı oluşturur.

Doğalgaz Sobası İle Katı Yakıtlı Soba Arasındaki Farklar
4623

Doğalgaz sobası ise enerjisini doğalgazdan alır. Doğalgaz sobası çeşitli kademelerde çalıştırılabilir ve ortam ısısına ulaştığında kendini beklemeye alarak yakıt tasarrufu sağlar. Bu soba doğalgazın olduğu her yerde çalıştırılabilir. Hermetik ve uzun bacalı olmak üzere iki çeşittir. Hermetik sobalar, eski tip bacalı sobalar yerine daha çok tercih edilmektedir. Bunun nedeni hermetik doğalgaz sobalarının daha az yer kaplaması ve daha estetik durmasıdır. 

Katı yakıtlı soba, ısı ve dumanın havaya salınmasına neden olur. Odun sobası elektrikli sobaya nazaran çok daha az elektrik kullanır ve elektrikli sobadan daha ucuzdur. Bu tip sobanın bir diğer dezavantajı, temizlenmesi ve bakımının zor olmasıdır. Ana dezavantajı, hasara eğilimli olabilmesidir. Odun sobaları, elverişsiz olmasının yanı sıra, doğalgazlı sobalara  bir alternatiftir. Daha ucuz olmasının yanı sıra, daha soğuk iklimlerde ısınmak için odun sobası da kullanılabilir. Elektrikli sobalardan daha ucuzdurlar, bu nedenle daha yoksul bölgelerde iyi bir seçenek olabilirler. Katı yakıtlı soba, kırsal alanda yemek pişirmek için en uygun ve en verimli seçenektir. 

Soba Çeşiteri Nelerdir?

  • Doğalgaz Soba
  • Kömür Soba
  • Brülörlü Soba
  • Katı Yakıtlı Soba 
  • Elektrikli Soba

Gazla çalışan sobaların taşınmasında uygun özen gösterilmelidir. Sobayı düzgün bir şekilde muhafaza etmek ve çalışır durumda tutmak önemlidir. Bu sobalar için birincil hava girişi yeterli iken, toksik duman oluşumunu önlemek için ikincil bir hava girişi gereklidir. Ek olarak, ikincil bir hava beslemesi de karbonmonoksit birikimini önlemeye yardımcı olur.

Doğalgaz sobası günümüzde yaygın biçimde kullanılmaktadır. Düşük dönüşüm maliyeti, elektrikten bağımsız çalışıyor olması, kısa sürede yüksek ısıya ulaşabilmesi gibi nedenlerden ötürü tercih edilmektedir. Doğalgaz sobası pahalı seçenek olsa da, yine de birçok fayda sağlar. Ekstra ısıtma işlevi, elektrikli sobalardan daha verimli olduğu anlamına gelir. Ayrıca doğalgaz sobası kombi fiyatına göre daha uygundur. Kombi çeşitleri doğalgaz sonası ve brülorlu yakıt sistemleri günümüzde sıklıkla tercih edilen sistemler içerisindedir. 

Doğalgaz sobasındaki ikincil yanma, ilk dumanı ateşleyerek çalışır. Ardından, ocaktaki deliklerden geçen sıcak hava, dumanı yeniden alevlendirir. Bu işlem aynı zamanda hidrokarbonların yanma hızını da arttırır. İkincil yanma işlevine sahip bir soba, ikincil yanma özelliği olmayan benzer büyüklükteki sobalardan genellikle daha verimlidir. 

İkincil yanan sobalar yanarken ekstra ısı üretirler. Bu sobaların maliyeti elektrikli sobalarla karşılaştırılabilir, bu yüzden birçok hane için popüler bir seçimdir. Doğalgaz sobaları daha verimsiz olan, karbondioksit yaymayan elektrikli sobalardan daha iyidir. Bu yakıt daha az emisyon ürettiği için daha çevre dostudur. Ayrıca yüksek verimli bir doğalgaz sobası daha uygun maliyetlidir. 

Yorumlar
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir.