Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay KOBİ lerin ihracat kapasitelerini güçlendirmek için yenilikçi çözümler üretmeliyiz

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, "Bu çetin koşullarda, özellikle küçük işletmeleri ve KOBİ'leri sürekli desteklememiz ve onların ihracat kapasitelerini güçlendirmek için yenilikçi çözümler üretmemiz elzemdir." dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay KOBİ lerin ihracat kapasitelerini güçlendirmek için yenilikçi çözümler üretmeliyiz
495

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen 37. İSEDAK Bakanlar Toplantısı'nın kapanış konuşmasını yaptı.
 
Verimli görüşmelerin ardından toplantının başarıyla tamamlandığını aktaran Oktay, fikir birliğiyle varılan mutabakat sonucu iş birliğinde önemli aşamaların kaydedildiğini belirtti.
 
"İSEDAK'ın ticaret alanındaki en önemli projesi olan İİT Üye Ülkeleri Arasında Tercihli Ticaret Sistemi'ni inşallah 1 Temmuz 2022 tarihi itibarıyla uygulamaya başlayacağız" diyen Oktay, Ticaret Müzakeresi Komitesi'nin tüm üyelerine TPS-OIC'in bu aşamaya gelmesindeki çabalarından dolayı teşekkür ederek, tüm üye ülkeleri bu sisteme katılmaya davet etti.
 
Sistemin uygulanmaya başlamasının önemli bir adım olduğunu, ancak liberalleşen küresel ticaret sisteminin gerektirdiği şekilde daha ileri adımların atılmasının elzem olduğuna işaret eden Oktay, bu hususun bu sabah TPS-OIC Ticaret Bakanları Toplantısında da gündeme geldiğini anımsattı.
 
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, şöyle devam etti:
 
"Sistemin etkinliğinin ve ekonomik faydasının güçlendirilmesi için gümrük işlemlerinde yaşanan sorunlar, geçiş belgeleri, belgelerinin karşılıklı tanınması gibi tarife dışı engellerin kaldırılmasına yönelik somut adımların atılması için de güçlü bir ortak iradeyle çalışmalarımızı yoğunlaştırmamız gerekmektedir. Bugün öğleden önce 'Yeni Çağın Yeni Normalleri Helal Üretim ve Tüketimin Vazgeçilmezliği' teması ile düzenlenen 7. Dünya Helal Zirvesi ve 8. İslam İş birliği Teşkilatı Helal fuarına katıldık. Bu etkinlikleri, helal standartlarının daha fazla ülke tarafından uygulanması için büyük bir fırsat olarak görüyorum. Helal ürün ve hizmet sektöründe daha aktif şekilde yer almak için çalışmalarımıza biz de Türkiye olarak hız verecek, bu konuda iş birliğini desteklemeye devam edeceğiz."
 
"İİT Tahkim Merkezi'nin faaliyete geçmesi önem verdiğimiz bir gelişmedir"
"İİT Tahkim Merkezi'nin bu toplantımızda faaliyete geçmesi de büyük önem verdiğimiz bir diğer gelişmedir" ifadesini kullanan Oktay, merkezin, ticaret ve yatırım uyuşmazlıklarına güvenilir, hızlı ve verimli bir şekilde çözüm sağlayacağına inandıklarını dile getirdi.
 
İslam Ticaret, Sanayi ve Tarım Odası ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği başta olmak üzere sürece katkı sağlayan tüm paydaşlara teşekkürlerini ileten Oktay, şunları kaydetti:
 
"Merkezin, tüm İİT üyelerinin özel sektörlerine hitap etmekte olduğunun ve teşkilatın bu konuda atacağı tüm somut adımlara öncelik verileceğinin altını çizmek isterim. İİT-İSEDAK 50 İslami Endeksi, İİT Üyesi Devletlerin menkul kıymetler borsaları arasındaki iş birliğini derinleştirmek için tasarlanmış önemli bir İSEDAK projesidir. Endeks kapsamında oluşturulan fonun önümüzdeki dönemde tüm yatırımcılar için önemli bir yatırım aracı olarak yaygın bir şekilde kullanılması temel amacımızdır. Bu minvalde, tüm üye ülkelerin yatırımcılara fonun tanıtılması ve fona yatırımın teşvik edilmesi yönünde üzerine düşeni yapacağına inanıyorum. Bu yılki Bakanlar Oturumumuzun teması, 'Kovid-19'a karşı Mikro İşletmeleri ve Kobileri Desteklemede İslami Finansın Rolü' idi. Görüş Alışverişi Oturumunda ayrıntılarıyla ele aldığımız gibi, Mikro İşletmeler ve KOBİ'ler, Kovid-19 salgınından olumsuz etkilenmiştir ve tüm dünyada KOBİ'leri destekleyici tedbirler önem kazanmıştır. Ancak sınırlı kamu kaynakları ve küresel ekonomik daralma, gerekli desteğin sağlanmasında engel teşkil etmektedir.
 
Bu çetin koşullarda, özellikle küçük işletmeleri ve KOBİ'leri sürekli desteklememiz ve onların ihracat kapasitelerini güçlendirmek için yenilikçi çözümler üretmemiz elzemdir. İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkelerde bulunan KOBİ'lerin, yeni ticaret yolları ve yeni ihracat pazarları keşfetme hedefiyle, güçlerini birleştirmeleri önemlidir. Üye ülkeler olarak bizler de KOBİ'lerin güçlenmesi ve ülkeler arası iş birlikleri kurulması için her türlü gayreti göstermeliyiz. Bakanlar Görüş Alışverişi Oturumunda gündeme aldığımız 'İslami Finans', Kovid-19 salgınına karşı Mikro İşletmelerin ve KOBİ'lerin Desteklenmesinde kardeş ülkelerimiz için önemli bir araçtır. Bu tema üzerinde dört başlık altında ele alınan politika tavsiyeleri, KOBİ'lerin desteklenmesi çabalarında ülkelerimiz için yol gösterici olacaktır. Bu kapsamda, salgın ortamında başta ticaret daralması ve bütçe açığı olmak üzere çok ciddi ekonomik sorunlar yaşayan dost ve kardeş ülkelerimize gereken destekleri de çekincesiz vermeliyiz."
 
"İş birliği alanlarımız arasına dijital dönüşümü de eklemiş bulunuyoruz"
Dijital platformlar kamu hizmetlerinin daha etkin, hızlı ve şeffaf bir şekilde sağlanması için önemli bir araç haline geldiğini işaret eden Oktay, "İş birliği alanlarımız arasına dijital dönüşüm gibi önemli ve yükselen bir alanı da eklemiş bulunuyoruz." diye konuştu.
 
E-ticaretin de fırsatlar sunan bir alan olarak öne çıktığını hatırlatan Oktay, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Hayatın her alanında etkilerini giderek daha çok hissettiğimiz dijitalleşme konusunda ortak politikalar geliştirmeli, dijital dönüşümün sunduğu fırsatları birlikte değerlendirmeliyiz. Bu doğrultuda, dijital dönüşüm alanında iş birliğine yönelik 37. İSEDAK Toplantısı'nda gösterilen kararlılık çok önemlidir. Toplantı kararları arasında yer alan 'dijitalleşmenin somut programlarla desteklenmesi' hususunda İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkelerin ve kuruluşların gerekli hassasiyeti göstereceğine yürekten inanıyorum. Tüm üye ülkeleri, İSEDAK Çalışma Grupları tarafından geliştirilen ve Bakanlar düzeyinde kabul edilen politika tavsiyelerinin uygulanmasını yakından takip etmeye davet ediyorum. İSEDAK Başkanı, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın dünkü açılış konuşmalarında vurguladıkları gibi, dünyayı tehdit eden mevcut ve olası ekonomik krizlerin yanı sıra, İslam dünyasının içinde bulunduğu durumdan da derin bir üzüntü duyuyoruz. Suriye'de, Filistin'de, Myanmar'da, Keşmir'de ve dünyanın birçok coğrafyasında Müslümanlar zor koşullarda hayatta kalma mücadelesi veriyor. İslam karşıtlığı, Ümmet olarak topyekun mücadele etmemizi gerektiren küresel sorunlardan biri olmaya devam ediyor."
 
Birleşmiş Milletlerden (BM) sonra en büyük ikinci uluslararası kuruluş olan İslam İşbirliği Teşkilatı'nın gerçek potansiyelini ortaya çıkarmak için ortaklaşa çabaları artırmanın zamanı geldiğine dikkati çeken Oktay, "İnanıyorum ki, İslam dünyası bu sayede karşı karşıya bulunduğu meseleleri kendi çaba ve iradesiyle çözüme kavuşturma imkanına sahip olacaktır. Afgan halkının müreffeh bir geleceğe kavuşması için Afganistan'ın bir an önce istikrara kavuşmasını arzu ediyoruz." ifadesini kullandı.
 
Uluslararası toplum olarak Afganistan'da insani yardım ve temel hizmetlerin sağlanmasına yönelik çalışmalara hız verilmesi gerektiğine işaret eden Oktay, Filistin davasını ümmetin ortak davası olarak gördüklerini vurguladı.
 
"Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi Filistinli kardeşlerimizin haklı davalarında yanlarında olmayı sürdüreceğiz." sözlerini sarf eden Oktay, şöyle devam etti:
 
"Dün Filistin Ulusal Ekonomi Bakanı Sayın Halid Usaili'nin konuşmasında ifade ettiği gibi pandeminin etkilerinin yoğun şekilde hissedildiği Filistin'de, kardeşlerimizle dayanışmamızı sadece politik yönden değil, ekonomisiyle ve kalkınma boyutuyla da desteklemek boynumuzun borcu olmalıdır. İslam İşbirliği Teşkilatı çatısı altında bir araya gelen kardeşlerimizin de Filistin davasının zaafa uğramaması için gerekli hassasiyeti göstereceklerine inanıyorum. İsrail'in Doğu Kudüs ve Batı Şeria'daki tüm yasadışı politikalarına karşı gerekli her türlü adımı atmalıyız, yüksek sesle karşı çıkmayı sürdürmeliyiz."
 
"Suriye'de siyasi sürecin başarıyla tamamlanmasını arzu ediyoruz"
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, Suriye'nin toprak bütünlüğünün yanı sıra Türkiye'nin milli güvenliği için de tehdit teşkil eden DEAŞ ve PKK/YPG gibi terör örgütleriyle mücadelenin kesintisiz olarak devam edeceğini belirtti.
 
"Suriye'de siyasi sürecin başarıyla tamamlanmasını arzu ediyoruz" değerlendirmesinde bulunan Oktay, şunları paylaştı:
 
"Libya'da da kalıcı istikrar, barış ve refahın tesisi için güçlü desteğimizi sürdürüyoruz. Rohingya Müslümanlarının karşı karşıya bulunduğu insani kriz sürecinin başından bu yana kardeşlerimizin yanlarında olduk, olmaya devam edeceğiz. Myanmar'daki siyasi durumun, Müslüman kardeşlerimizin içinde bulunduğu zor insani şartları daha da ağırlaştırmamasını ümit ediyoruz. Bu anlayışla, Türkiye olarak gerek siyasi gerek insani çabalara destek olmayı sürdürüyoruz. Bu konudaki hassasiyetlerimizi muhataplarımıza aktarmayı sürdüreceğiz."
 
Kovid-19'la mücadele
Gelecek yıl için "Görüş Alışverişi Oturumu"nun temasının "Kovid-19 Salgını sonrasında Etkin Sosyal Yardım Sunumu ve Sosyoekonomik Güçlendirme" olarak belirlediğini aktaran Oktay, bu temanın Kovid-19 ile mücadele tecrübelerinin paylaşılması ve salgın sonrası dönemi ortak akılla şekillendirme yönünde katkı sağlayacağının altını çizdi.
 
Fuat Oktay, konuşmasını şu sözlerle tamamladı:
 
"Görevine bu ay başlayan İİT Genel Sekreteri Sayın Hüseyin İbrahim Taha'ya başarı dileklerimi yineliyor ve sahip olduğu bilgi birikimi ve tecrübe sayesinde İİT reformu bağlamında başlattığımız çalışmaları daha ileriye götüreceğine dair inancımı ifade etmek istiyorum. Bu vesileyle, kendisine bu yöndeki çabalarında güçlü desteğimizi bir kez daha vurgulamak istiyorum. Değerli katkıları için tüm üye ülke delegasyonlarına, İİT Genel Sekreterliğine, İİT Kuruluşlarına ve diğer uluslararası kuruluşlara en içten teşekkürlerimi yinelemek isterim. Uzun bir aranın ardından sizlerle nihayet tekrar yüz yüze görüşebildiğimiz için çok mutluyuz. Görüşmelerimizin, görüş alışverişi oturumumuzdaki müzakerelerimizin ve kararlarımızın İslam Dünyası için verimli sonuçlar doğurmasını ve İslam ümmeti olarak iş birliğimizi derinleştirmesini canıgönülden temenni ediyorum."
Yorumlar
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir.