Lavrov, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar ve Hindistan Savunma Bakanı Rajnath Singh, Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de 2+2 formatında toplantı yaptı.
Ayrıca Lavrov ile Hint mevkidaşı Jaishankar ayrı görüşme gerçekleştirdi.
Görüşmelerin ardından basına açıklamalarda bulunan Lavrov, görüşmelerde Asya Pasifik bölgesindeki durumun ele alındığını söyledi.
Bu bölgede son yıllarda "istikrarsızlık unsurlarının biriktiğini" belirten Lavrov, "Görüşmeler esnasında, burada sözde 'Hint-Pasifik stratejileri' sloganıyla kapalı blokaj unsurlarını oluşturan ABD'nin eylemleriyle ilgili endişelerimizi dile getirdik." dedi.
ABD-İngiltere-Avustralya üçlüsünün Hint-Pasifik bölgesinde inşa ettiği AUKUS İttifakı'nı örnek gösteren Lavrov, "Avustralya'da, nükleer denizaltıların üretiminin organize edilmesi veya bunların Avustralya'ya sevk edilmesi ve Avustralya'nın Güney Pasifik'te nükleer silahsız bölgeyle ilgili Rarotonga anlaşmasındaki (Güney Pasifik Nükleer Serbest Bölge Anlaşması) yükümlülüklerine ne kadar sadık kalıp kalmayacağı konusunda birçok soru işareti oluşuyor." şeklinde konuştu.
"ABD'nin Hindistan'a kendi silahlarını dayatma girişimlerini görüyoruz"
Rusya ve Hindistan'ın, S-400 hava savunma füze sistemleri ile ilgili anlaşma yaptığını anımsatan Lavrov, bu anlaşmanın Hindistan'ın savunma alanı için büyük öneme sahip olduğunu vurguladı.
Lavrov, "Şimdilik her şey plana göre ilerliyor. Anlaşmalar uygulanıyor. ABD'nin bu iş birliğini baltalama, kendi silahlarını ve ayrıca bu bölgenin nasıl gelişmesi gerektiğine dair Amerikan fikrini Hindistan'a dayatma girişimlerini görüyoruz." dedi.
"Taliban'ın kendi vaatlerini yerine getirmesi gerekiyor"
Afganistan meselesini de görüşmede ele aldıklarını dile getiren Lavrov, bu konuda Hindistan ile aynı pozisyon sergilediklerini vurguladı.
Lavrov, "Taliban'ın kapsayıcı etnik siyasi özelliğe sahip yeni yönetim yapısı ile insan haklarının sağlanması, Afganistan topraklarında terör ve uyuşturucu tehdidinin önlenmesi ve komşu ülkelere istikrarsızlığın sıçramasının engellenmesi ile ilgili vaatlerini yerine getirmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.
Görüşmede, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'daki durumu ele aldıklarını dile getiren Lavrov, Kazakistan'ın başkenti Nur Sultan'da birkaç hafta içinde Suriye meselesine ilişkin Astana Formatı'ndaki toplantının düzenlenmesiyle ilgili hazırlıkların devam ettiğini aktardı.
Rusya ve Hindistan arasında askeri teknik iş birliği anlaşması
Rusya Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Rusya ve Hindistan arasında 2021'den 2030'a kadar askeri teknik iş birliği anlaşması imzalandı.
Anlaşmanın, iki ülkenin bazı askeri birlikleri arasındaki etkileşim, silah ve askeri teçhizatın sevkiyatı ile üretimini kapsadığı belirtildi.Yeşil ve kırmızı şapkalar, maskeler ve montlar giyerek sendikalarını temsil eden flamalarla trafiğe kapatılan geniş caddelerde yürüyen göstericiler, 1996'da çıkarılan ve işçi ücretlerine belli bir orandan fazla zam yapılmasını engelleyen yasayı protesto etti.
1996'da çıkarıldığı için "96 yasası" olarak bilinen kanun, zam oranını en fazla yüzde 0,4 olarak belirlediği için işverenler bu sınırın üstünde ücret artışı yapamıyor.
Göstericiler, özellikle yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını döneminde yaşanan zorluklar ve enflasyon göz önüne alındığında bu oranın yetersiz olduğunu aktardı.
Binlerce işçi, "Her şey zamlanıyor, ücretlerimiz hariç", "Yasayı mutlaka değiştirin", "Sendikal direniş" yazılı dövizler taşıdı.
Sendika üyesi Werner van Heetvelde, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "İnsanlar artık pek çok şeyi alamaz hale geldi. En büyük sorunlardan biri çok büyük oranda artan enerji fiyatları." dedi.
Hükümetin sendikaların işverenlerle müzakere etmesini imkansız hale getirdiğini belirten van Heetvelde, "Burada olmamızın diğer nedeni de gösteri düzenleyen sendika çalışanlarının geçen eylemlerde ceza almış olması. Protesto hakkımız için buradayız." diye konuştu.Mathilde Delsoir da "Hepimiz burada toplandık çünkü daha iyi gelirler için, satın alma gücümüz için protesto ve grev hakkımızı savunmak istiyoruz." ifadelerini kullandı.
Belçika'da yaşayan Türklerden Mehmet Demir de sendika delegesi olduğunu belirterek yüzde 0,4'lük zam oranını protesto ettiklerini söyledi.
Stephanie Bouchat da son protestodan bu yana hükümetin tavrında değişiklik olmadığını belirterek şunları kaydetti:
"Başta akaryakıt olmak üzere her şey pahalandı ama devlet zam oranını yükseltmiyor. İşverenler zam yapmayı kabul ediyor. Ancak yasa buna engel oluyor."
Avrupa'da özellikle sonbahardan beri doğal gaz ve elektrik gibi enerji ürünleri fiyatları hızla yükseliyor. Bu durum, kış aylarında yüksek faturalarla karşılaşan tüketicileri rahatsız ediyor.
Sendikalar, 24 Eylül'de de binlerce kişinin katılımıyla aynı taleplerle gösteri düzenlemişti.Avro Bölgesi'nde enflasyon
Avro Bölgesi'nde, kasım itibarıyla yıllık enflasyon yüzde 4,9 ile son 25 yılın en yüksek seviyesinde ulaşmıştı.
Kasımda enflasyon Almanya'da yüzde 6, İspanya'da 5,6 ve Belçika'da 7,1'e çıkmıştı.