Baraj suyunu damla damla kullanan çiftçiler tarımsal sulamada yüzde 90 tasarruf sağladı

Erzincan'ın Çatalarmut köyündeki çiftçiler, köylerinde baraj gölü bulunmasına rağmen "vahşi sulama" olarak da bilinen salma sulama yerine yağmurlama ve damlama sistemleri sayesinde su tüketiminde yüzde 90 tasarruf sağlayarak yörede örnek oldu.

Baraj suyunu damla damla kullanan çiftçiler tarımsal sulamada yüzde 90 tasarruf sağladı
770

"Çölleşme Risk Haritası"na göre topraklarının yaklaşık yüzde 20'si zayıf, yüzde 52'si orta ve yüzde 19'u yüksek risk grubunda bulunan Türkiye'de bazı bölgelerde kuraklık etkisini gösteriyor.
 
Meteoroloji Genel Müdürlüğünün kuraklık durumu haritasındaki son 3 aylık değerlendirme raporuna göre Erzincan ve çevresi de olağanüstü kurak bölgeler arasında bulunuyor.
 
Kuraklığa karşı önlem alınan kentte, tarımda su ihtiyacını karşılamak için kullanılan Çatalarmut köyündeki Devlet Su İşlerine (DSİ) ait Göyne Barajı'ndaki su seviyesi, mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığı ve kuraklık nedeniyle büyük oranda düştü.
 
Baraj gölünün hemen yanı başında bulunan Çatalarmut köyündeki çiftçiler de kuraklığın etkilerini en aza indirmek için tarım arazilerinde, salma sulama yerine yağmurlama ve damlama sistemleri kurarak tarım arazilerini barajdan elde ettikleri suyla suluyor.
 
Köylüler, böylece tarımsal su tüketiminde yüzde 90 oranında tasarruf sağladı.
 
"Kuraklıkla ilgili Tarım ve Orman Bakanlığımızın aldığı bir dizi önlem ve tedbir var"
İl Tarım ve Orman Müdürü Murat Şahin, AA muhabirine, son yıllarda dünyayı etkisi altına alan kuraklığın yurtta da ciddi oranda hissedildiğini söyledi.
 
Yorumlar
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir.