Yeni başlayanlar, renk karıştırmayı anlamalarına ve becerilerini geliştirmelerine yardımcı olacak geleneksel renklere bağlı kalmalıdır. Akrilik boyanın nasıl kullanılacağına dair bazı faydalı tavsiyeler için okumaya devam edin. İşte en sık kullanılan renklerin kartela şeçeneklerine dair fikir önerileri :
İster yeni başlayan ister uzman olun, opak ve şeffaf arasındaki farkın ne olduğunu bilmek önemlidir. Bazı renklerin diğerlerinden biraz daha şeffaf olduğunu görebilirsiniz. Boyama yaparken, düzensiz bir sonuç oluşturma riskinden kaçınmak için her bir ana rengin iki rengini karıştırmak önemlidir. Boyayı karıştırırken daima yalnızca yüksek opaklık derecesine sahip akrilikleri kullanmayı unutmayın. Akrilik boya renklerini seçerken hangi yüzey alanı ile çalıştığınız nereyi boyayacağınızı göz önünde bulundurmanız gerekir. Akrilik boya su bazlı, kokusuz, yüksek pigmentli, keskin renk seçeneklerinin yoğun olduğu boya çeşididir. İç mekan ve dış mekan alanlarında sıklıkla tercih edilen akrilik boya çeşitleri yüzey alanları ve bölgesel alan faktörlerine göre değişiklik göstermektedir.
İki tür akrilik boya vardır: sanatçı ve öğrenci. Sanatçıların kaliteli boyası profesyonel kullanım için tasarlanmıştır ve geniş bir renk yelpazesine sahiptir. Sanatçı kalitesindeki pigmentler ince öğütülmüş ve yüksek kalıcılık derecelerine sahiptir. Öte yandan, öğrencinin kaliteli boyası daha uygun fiyatlı ve daha küçük bir seçime sahiptir. İkincisi, rengin gücünü azaltabilen dolgu maddelerinden oluşur. İlki daha pürüzsüz ve karıştırılması daha kolaydır.
Akrilik boya ile diğer ortamlar arasındaki temel fark, farklı şekilde yapılmış olmalarıdır. Ağır cisim ile akışkan cisim arasındaki fark tutarlılıktır. İlki kalındır ve geleneksel yağlı boyalara benzeyen bir kıvama sahiptir. Palet veya boya bıçağı ile uygulanabilir, ikincisi daha incedir ve bir fırça ile daha iyi yayılır. Ancak boyanızı nasıl kullanmayı seçerseniz seçin, onu daha iyi hale getirmenin her zaman bir yolu vardır.
Akrilik Boya Renk Kartela Şeması
- Beyaz
- Kırık Beyaz
- Mistik Beyaz
- Antik Beyaz
- Lületaşı
- Kum Beji
- Kesekağıdı
- Kaya Kristali
- Tay Tüyü
- Açık Fildişi
- Başak
- Ayışığı
- Açık Somon
- Gülistan
- Soft Mavi
- Deniz Mavisi
- Çelik Mavisi
- Okyanus
- Çivit
- Mor
- Mürdüm
- Pudra
- Kiremit
- Turuncu
- Bayrak Kırmızı
- Mint Yeşili
- Yosun
- İrem Yeşili
- Mermaid
- Paris Grisi
- Vizon Gri
- Demir Gri
- Kepenek
- Gölgem
- Krater
- Tortum
- Duman
- Siyah
- Seher Yeli
- Ayza
- Krom Gri
- Navy
- Taş
- Ihlamur
- Mango
- Soft Lacivert
- Soft Yeşil
- Antrasit
Bazı renkler diğerlerinden daha şeffaftır. Sınırlı sayıda renkle çalışıyorsanız bu yararlı olabilir. Akrilik boya rengine beyaz boya ekleyerek daha opak görünmesini sağlamak mümkündür. Daha fazla derinlik için daha açık bir renkle bile karıştırılabilir. Ancak dış mekanda resim yapıyorsanız, beyaz boya ince bir parlaklık katacaktır. Akrilik boyanın opaklığının yanı sıra pigmentlerin şeffaflığı da bir diğer faydasıdır.
Akrilik boyama için sınırlı renk paleti vardır. Sınırlı sayıda renk kullanmayı seçebilirsiniz. Örneğin, temel akrilik boya paletinde her bir ana renkten iki tane bulunur. En popüler akrilik boya renklerinden biri kırmızıdır. Bu pigment sarımsı ve opaktır. Canlı bir renk oluşturmak istiyorsanız bu en iyi seçenektir. Diğer boya renkleri sarımsıdır. Kırmızı ne kadar parlaksa, resim o kadar iyi olur.
Akrilik boyanın farklı renklerini karıştırarak kendi benzersiz renginizi oluşturabilirsiniz. En yaygın renk beyazdır, ancak daha karmaşık hale getirmek için diğer renkleri karıştırabilirsiniz. Daha açık bir renk kullanıyorsanız, krem renkle birlikte kullanabilirsiniz. Aynı nedenle, beyaz akrilik boya çeşitli farklı ortamlarda kullanılmaktadır. Açık ve koyu kahverengi bile kullanabilirsiniz. Tek şart, doğru olanı seçmenizdir.
Bazı sanatçılar yanardöner akrilik boyaları kullanmayı tercih eder. Yanardöner pigmentler geçicidir ve başka bir renkle karıştırılması gerekir. Açık renkli sanat eserleri oluşturmak için de kullanılabilirler. Neon renkleri kullanmaya ilginiz varsa, floresan renkleri sıradan renklerle karıştırabilirsiniz. Bu renkli efektler üretecektir. Daha yoğun tonlar için birkaç farklı rengi karıştırarak daha açık bir renk elde edebilirsiniz.
Işığa dayanıklı bir pigment, parlak bir rengin donuk görünmesine neden olabilir. Hatta donuk bir rengin çok koyu görünmesine neden olabilir. Yanardöner bir pigment, opak olandan daha uzun bir ömre sahiptir. Daha açık bir renk kullanmak, belirli bir rengin derinliğini ve karmaşıklığını artıracaktır. Diğer boya türlerinin aksine, akrilik boya benzersiz efektler oluşturmak için birlikte karıştırılabilir. Çeşitli projeler için diğer renklerle birleştirilebilir. Akrilik boya renkleri kartela renk şemasına www.biancastella.com.tr adresinden bakarak, akrilik boya renk dünyası hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.