Akademik makale yazmak

Akademik bir makalenin içeriği, makalenin konusuna bağlıdır. Yazar olarak, belirli bir alandaki akademik söyleme katkıda bulunuyorsunuz.

Akademik makale yazmak
7485

Makalenin üslubu da hedeflendiği kitleye dayanmaktadır. Bir dergi seçerken, sizinkine benzer bir okuyucu kitlesine sahip bir dergi seçtiğinizden emin olun. İkinci olarak, derginin stil kılavuzuna dikkat edin. Bu, dergi editörlerinin çalışmanızın yayınlanmaya değer olup olmadığına karar vermesine yardımcı olacaktır. 
 
Makalenizin yapısı size kalmış ama yine de fikir ve bilgi akışını sağlamak önemlidir. Örneğin, akademik makaleler üç bölümlü bir yapıya sahiptir. İlk yazar makaleye başlık verir ve ikinci yazar makaleye anlam ve yapı kazandırır. İlk yazar makalenin çoğunu yazar ve ikinci yazar belirli bir bölümde destek sağlar. Ancak bir blogda fikirlerinizi iletmek için görsel, tasarım, logo gibi imgesel öğelerden yararlanabilirsiniz. 
 
Başlık ve tanıtıma sahip olduğunuzda, içeriği düzenlemenin zamanı geldi. Disipline bağlı olarak, makalenizin bir özet veya tartışmaya ihtiyacı olabilir. Hangi yapının işinize uygun olduğunu bulmak için birkaç dergi makalesini okuyun. Bu şekilde makalenizin standart yapısını belirleyebilirsiniz. Çeşitli teknikleri kullanmak, yolda kalmanıza ve yazmaya devam etmenize yardımcı olacaktır. Ayrıca makalenizin konusu için önceki örneklere de başvurabilirsiniz. Akademik makalelerde makaleyi yazarken anahtar kelimeleri istenilen karşılığı ile yazmalısınız. Bir anahtar kelimenin birden fazla anlam ve karşılığı olabilir. Sizden istenilen konu ve başlık neyi anlatıyorsa ana kelimeyi göz önünde bulundurup ona göre makalenizi düzenlemeniz gerekmektedir. 
 
Tez açıklamanızı makalenin giriş kısmına eklemelisiniz. İlk yazar olarak dergi ile iletişime geçmeli ve makalenizi göndermelisiniz. Birden fazla ortak yazarınız varsa, ilk yazar diğer yazarlarla iletişime geçmelidir. İkinci yazar da içeriğe katkıda bulunabilmelidir. İster kendi makalenizi yazın, ister başka birinin makalesini kullanın, standart bir format izlemeniz gerekecektir. Belirli bir konunuz varsa, konuyu başkalarıyla tartışmak isteyebilirsiniz.
 
 
Akademik Makale Türleri Nelerdir?
 
 
  • Bilimsel makaleler
  • Araştırma geliştirme makaleleri
  • Değerlendirme (sunum) makaleleri
  • Kurumsal makaleler
  • Yönetim makaleleri
  • Tez makaleleri
  • Editör makaleleri
Makaleniz için iyi bir fikriniz varsa, bir sonraki adım, sahip olduğunuz fikirleri geliştirmektir. Sonuçlar ve tartışma bölümü en basit olanıdır ve iki bölüme ayrılabilir. Yazılması en kolay üçüncü ve dördüncü bölümler giriş ve sonuçtur. Bundan sonra, makalenizi daha da iyi hale getirmek için farklı stratejiler uygulayabilirsiniz. Sonuçlar ve tartışma bölümü, tez fikirlerinizi ve araştırmanızın yönünü de yansıtmalıdır. Genel olarak akademik bir makale yazarken bu stratejileri kullanmalısınız.
 
Akademik bir makale yazarken yazar, bunun sadece derginin okuyucuları için değil, kamuoyu için de olduğunu unutmamalıdır. Okuyucunun yanı sıra yazar da makaleyi okunabilir hale getirmeye özen göstermelidir. İçerik açık ve net olmalıdır. Çok fazla hata içermemelidir. Yazar, makale de gereksiz jargon veya kelimeler kullanmaktan kaçınmalıdır. Kısa ve anlaşılır olmalıdır. Okuyucu makaleyi okuyamazsa kabul edilmeyecektir.
 
Sonuçlar bölümü ve yöntemler bölümü, araştırma metodolojisini açıkça sunmalı ve okuyucunun çalışmayı tekrar etmesi için yeterli bilgiyi sağlamalıdır. Yöntem net değilse, okuyucu sonuçları yorumlamada zorluk çekebilir. Araştırma çok karmaşıksa, makale basit ve anlaşılır terimlerle yazılmalıdır. Araştırma metodolojisi bölümü tüm verileri ve istatistikleri doğru bir şekilde sunmalıdır. Numune dikkatlice tanımlanmalıdır. Araştırma sorularının ve cevaplarının net bir açıklaması olmalıdır.
 
Yazar, girişin makalenin ilk paragrafı olduğunu unutmamalıdır. Giriş, konuyu tanıtır, ana argümanları ana hatlarıyla belirtir ve argümanı destekleyen kanıtlar sunar. İkinci paragraf sonuç, ana fikirlerin ve bulguların bir özeti olmalıdır. Yeni bir konuya giriş olmamalıdır. Yazar araştırma sorusunu ve sonuçlarını kabul etmelidir. Bir eleştiri yazarı her zaman açık ve tutarlı bir yapıya sahip olmalı ve konuyla alakalı olmalıdır.
 
Akademik makale yazma nın en zor kısmıdır. Yazarın yaratıcılık göstermesi ve her tür araştırma materyali için bir özet yazması gerekir. Ayrıca yazarların adlarını ve referansları da içermelidir. Genel olarak, akademik makaleler profesyoneller tarafından hazırlanır ve yazarlar üsluplarına dikkat etmelidir. Bir makalenin amacı bilgilendirmek ve eğitmektir. Bilgilendirici olmalı ve tercihen belirli bir konuyla ilgili olmalıdır.
 
Yorumlar
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir.