Tentenin icadı İtalyan asıllı bir ailenin liderinin güneşten korunmak için o muhteşem büyük malikanesinin pencerelerine tasarlamasıyla oluştuysada, işlevsellik bir yana, öncelikli olarak tasarımsal anlamda rağbet görmüş ve soylu aileler tarafından bir gösteriş unsuru haline gelmiştir.Buradan çıkan sonuç (Mısır firavunları için yapılan tenteleri yok saydığımızda) ilk tente modelleri örneğinin 1500 lü yıllarda tasarlanıp uygulanmış olduğudur. İlk tente modelleri kısıtlı bir dizayn portföyüne sahip olsada; taleplere, ihtiyaçlara göre zamanla geliştirilmiş ve bugünkü hallerini almıştır.
Hepimizin bildiği üzere tente bizleri güneşten, yağmurdan ve hatta işlevsellik açısından tercih ettiğimiz kullanım biçimine göre rüzgardan korur. Tente modelleri de bu işlevselliklerle beraber lendini geliştirmiş, günümüzde fabrikasyon üretime varacak kadar teknolojik bir boyuta ulaşmıştır. Tentenin kendi içinde oluşan modelleri ise belirli başlıklar halinde sıralanmaktadır. Artık bu başlıkları incelemenin zamanı geldi diye düşünüyoruz.
Mafsallı Tente:
Tente modelleri içerisinde mafsallı tente sektörel adını eklemden almıştır. Sebebi tentenin kol yada bacak eklemlerimiz gibi hareket eden bir mekanizmadan oluşuyor olmasıdır. Tentenin kapalı durumu kolumuzu ikiye katladığımız zaman ki halini, açık durumu ise kolumuzu neredeyse açtığımız halini gösterir. Kapanıp açılırken uyguladığı mekanik hareket ise, kolumuzu açıp kapama hareketiyle aynı mantığı içerir.
Körüklü tente modelleri :
Körüklü tente modelleri diğer tente modelleri ile karşılaştırıldığında, işçilik açısından zorluğu ön plana çıkmaktadır. Körüklü tente modelleri daha düşük maliyet oluşturduğu için çoğu durumlarda kullanıcı tarafından kalitesi malzeme düşüncesi ön plana çıkar. Fakat fiyatlarda ki uygunluk oradan değil, malzeme kullanımından kaynaklanır. Akrilik ve polyester tene kumaşı olarak iki çeşit malzeme uygulaması vardır. Diğer kumaş uygulamaları kalın olduğu için körüklü tente modelleri üzerinde potluk oluştururlar. Bu da çalışma mekanizmasında sıkıntıları beraberinde getirir. Özel bakım gerektirmeyen ürün grubundandır ve çok uzun süre mevcut işlerliklerini korurlar.
Sabit tente modelleri:
Bu tente modelleri diğer tente modelleri ile kıyaslandığında hareket etmeyen yapılarıyla kendilerini ayrı bir sınıfta tutarlar.Çünkü sabittirler. Bu tip sabit tente modelleri tasarımsal olarak oldukça şık dururlar. Yuvarlak hatlara müsade eden yapıları, estetik açısından göze fazlasıyla hoş gelir.
kalıplar aracılığıyla üretimi gerçekleşir. Konuşlandırıldığı alan üzerinde sabitliği olan, üzerinde bulunan özel ray sisteminde ki rulmanlarla hareket etmesi sağlanan otomatik bir modeldir. Bundan dolayı raylı tente olarak isimlendirilmiştir. Bu tente modellerinde sadece blackout kumaşı kullanılmakta, ekstra olarak alan için ledli aydınlatma sistemi gibi bir çok olanak sağlamaktadır.
Çift açılır tente modelleri:
Genel olarak sabit olmayan alanlar için tercih edilen tente modelidir. Onu ilk gördüğünüzde iki adet mafsallı tentenin yanyana koyulduğunu düşünebilirsiniz, fakat durum gerçekte böyle değildir.Her tür kumaş uygulamasını kabul eden bu tente modelleri, istendiğinde sensör, motor ve uaktan kumanda gibi uygulamalar ilave edilebilinir.